Národní technické muzeum v novém kabátě

31. prosinec 2010

Po několika letech, kdy bylo Národní technické muzeum v Praze kvůli rekonstrukci budovy uzavřeno, bude 15. února 2011 znovu zpřístupněno veřejnosti. Renovací prošla nejen samotná budova, ale i sbírky muzea. Na středečním dni otevřených dveří, který měl sloužit jako upoutávka před znovuotevřením, nechyběl ani redaktor Robert Candra.

Fronta před vchodem dlouhá několik set metrů, tisíce návštěvníků během prvních hodin. Nejde o povánoční slevy v obchodním centru, ale o den otevřených dveří Národního technického muzea, přesněji jeho oblíbeného dopravního sálu. Rekonstrukce, která trvala několik let, končí - a lidé jsou zvědaví, co nového na Letné uvidí. Muzeum navíc láká na nové instalace exponátů právě v dopravní hale.

Na první galerii haly jsou jako v minulosti umístěny motocykly, ale je jim věnován dvojnásobný prostor. Druhá galerie představuje letecké exponáty ve vitrínách, ale oproti dřívější přehlídce modelů je tato část expozice nově koncipovaná jako Příběh českého létání. O třetí galerii se dělí lodní doprava s cyklistikou. Během rekonstrukce muzea zároveň některé exponáty znovu prošly rukama restaurátorů.

02221893.jpeg

Poslechněte si rozhovor s Petrem Kožíškem, který má na starosti část instalace v expozici historie dopravy, uvnitř pozvánky.

autor: Robert Candra
Spustit audio