Petr Mikšíček boří mýtus o Krušných horách jako o nezajímavém pohoří

30. prosinec 2010

Hostem čtvrtečního (30. 12.) pořadu Setkání Hosta do domu byl kulturolog Petr Mikšíček, který se zabývá historií a současností Krušnohoří.

Po rozhlasových linkách jsme se spojili s Petrem Mikšíčkem, pro kterého jsou Krušné hory zaslíbenou krajinou. Má rád jejich specifickou krásu, zachycuje ji na svých fotografiích a všemožně propaguje a dokumentuje ve svých knihách.

Čím je pro něj místní krajina tak unikátní? Z pohledu fotografa je prý na podzim velmi proměnlivá a barevná. Je tam spousta výhledových skal, kde je v zimě možné zažít krásné východy slunce a neskutečné momenty. "Stačí se včas vykopat z postele." Podle jeho doporučení je totiž nejlepší fotografovat ráno nebo večer a důležité je mít stativ. Obzvláště panorama prý postihují nejlépe krásu hor. "Dokud slunce nezapadne, nemám klid," řekl nám v rozhovoru.

Přestavil nám svou knihu "Zmizelé Sudety", ve které najdeme vedle sebe fotografie určitého místa v současnosti a před lety. "Snažili jsme se zdokumentovat především to, co již zmizelo." Typická "fotodvojice" je např. starý pohled na údolí s chaloupkami a současný, na kterém vidíme údolí úplně prázdné. "Chtěli jsme poskytnout nápady na to, jak krajinu znovu oživit a fotky mohou sloužit jako dobrá rekonstrukční mapa."

"Listovali" jsme také jeho publikací "Znovuobjevené Krušnohoří"“. Člověk, který má Krušné hory rád, si musí uvědomit, že se jen schovávají za kouřícími komíny. Nabízejí ale stejnou krásy, jako například Krkonoše. "Pověst dolů, elektráren a průmyslu k nim patří, ale nakoukněte za to. Zjistíte, že stojí za návštěvu." Je rád, že se mu daří bořit mýtus o Krušných horách jako o nezajímavém a zničeném pohoří. A doufá, že to postupem doby bude jejich jméno lepší a lepší.

Krušné hory - Loučná

Zájem o publikace P. Mikšíčka je velký. Nejsou to komerční projekty. Rozváží je sám a to, co ho zajímá, není zisk. I proto si může dovolit všude v médiích říkat, jak je skvělé, že se knihy výborně prodávají. Stejně tak i kalendáře. "Důležité také je, že jsme založili nadační fond Obnova Krušnohoří, který má za cíl podporovat jejich dobré jméno a poukazovat na kulturní tradice a historii regionu. Zisk z prodeje knih jde na účet tohoto fondu a my z toho platíme dotisky, nebo vydávání nových knih. Doufáme, že příští rok už budeme mít na kontě tolik peněz, abychom mohli podporovat menší projekty na oživení hor. A to je také důvod, proč to všechno děláme.“

Víc si poslechněte v audiozáznamu rozhovoru s moderátorem Martinem Ježkem.

autor: eh
Spustit audio