Nelékařský personál se obává přetížení po odchodu lékařů

Ohlášené odchody tisíců lékařů, kteří podávají v těchto dnech výpovědi v rámci odborářské kampaně Děkujeme, odcházíme, zřejmě omezí nebo úplně zastaví činnost některých zdravotnických zařízení. Nedostatek lékařů by se dotkl nejen pacientů, ale také dalšího nemocničního personálu, včetně zdravotních sester, kteří by si museli také hledat novou práci. Zároveň se obávají, že budou v práci po odchodu lékařů přetěžováni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záchranka přiváží zraněnou pacientku

Záchranka přiváží zraněnou pacientku | Foto: zzspak.cz

Profesní organizace nelékařů se dělí na dvě skupiny. Jedna skupina podporuje aktivity lékařů a jejich snahy o navýšení platů a věří, že jejich výsledek se pozitivně promítne i do jejich pozice, platů a ohodnocení nelékařské profese.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sestry.mp3

Druhá skupina vyčítá lékařům, že hájí pouze svoje zájmy, úzké skupiny kolegů, ale zároveň chápou, že stav ekonomiky České republiky je vážný a příliš k tomu nenahrává.

Česká asociace sester zastupuje přes 80 tisíc členů nelékařských profesí. „To je tak velká škála názorů a pocitů, že tady ani nemůžeme očekávat jednotnost,“ říká členka prezidia České asociace sester Irena Kouřilová.

Pokud dojde k výraznému poklesu lékařů, kteří mají nezastupitelnou roli v péči o pacienty, tak hrozí i uzavírání oddělení. Tím pádem i sestry mohou o svoji práci přijít. Což v nich podle Ireny Kouřilové vyvolává obavy.

Zdravotní sestry se poohlížejí po jiné práci

Zda by měly sestry problém sehnat novou práci, záleží především na regionu, na velikosti zdravotnického zařízení a dostupnosti dalšího zařízení v okolí.

Česká asociace sester spustila už před několika týdny po dohodě s agenturou, zprostředkující práci ve zdravotnictví, proklik na své webové stránky, kam zaměstnavatelé mohou ukládat své nabídky pracovních míst.

„Pomoci by mohl i plán transformace zdravotnických zařízení, rušením některých nemocnic a oddělení, a jejich přetvoření na lůžka následné péče a léčebny dlouhodobě nemocných. Tam by sestry mohly najít práci, protože ošetřovatelská péče prostřednictvím nelékařů bude mít ohromný význam,“ dodává Kouřilová.

Pokud bude chybět velké množství lékařů, vedení zdravotnického zařízení by mělo brát ohled na počet středního zdravotnického personálu:

„Zdravotní sestry jsou schopné některé kompetence převzít, ale rozhodně bychom se bránili výraznému přetěžování už i tak nedostatečného množství zdravotních sester,“ dodává Kouřilová.

Michaela Vydrová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme