Výběr z toho nejlepšího...

31. prosinec 2010
Vstupte!

Poslední den v roce nabízí dnes výběr několika nejzajímavějších příspěvků našich vážených spolupracovníků z pátečních Vstupte!. Uslyšíte vyprávění o štěstí, o zvířatech blízkých i vzdálených, o tom co to byla tzv. hvězdná policie, ale nabídneme i netradiční hudební doprovod k příběhům agenta 007 jejího Veličenstva a na závěr budeme mluvit vesele i vážně o čase…

O štěstí mluvil na podzim ve vysílání ČRo Leonardo neuropatolog Dr. František Koukolík. Recept na štěstí v životě nemá, ale za to dokáže (občas i s trochou ironie) dobře popsat, co se při pocitech štěstí v člověku děje a jak se pocit štěstí mění v závislosti na původu a místě pobytu na planetě Zemi. Dalším z galerie našich pátečních hostů, kterému dnes předáme slovo je prof. Stanislav Komárek. Jeho letošní příspěvky sledovaly především analogie v chování zvířat a člověka a také mj. vysvětlily co to znamená, když se mluví o zvířatech blízkých a vzdálených.Dalším z milých a vítaných spolupracovníků – a nejen v tomto pořadu – je samozřejmě také astronom RNDr. Jiří Grygar.

mikrofon

Na samém konci roku se v pátečním Vstupte! připomněl také Matěj Kratochvíl z Etnologického ústavu Akademie věd, aby vyprávěl o tom, jak se hudba ve světě navzájem prolíná a ovlivňuje. Z východu na západ a naopak. Hudební ukázku ve Vstupte! vystřídá prof. Jaroslav Petr. Autorský záběr prof. Petra je až neuvěřitelný a my jsme samozřejmě rádi, že mu zůstane čas nejen na Vstupte!, ale třeba i na knížku, kterou u nás v edici Leonardo letos vydal. Ostatně texty ze Vstupte! byly jejím základem. Čtenáře zaujala už neobvyklým titulem: Když jdou ryby rybařit.

A na závěr dnešního posledního pátečního Vstupte! v tomto roce uděláme vlastně další výjimku… Uslyšíte sice botanika Václava Větvičku, který mezi pátečníky ve Vstupte! nemůže chybět, ale tentokrát vám nabídneme jeho fejeton o čase, který patří k CD „Večer s Václavem Větvičkou“ – vyšlo v letošním roce ve spolupráci s vydavatelstvím Radioservis. Jsme rádi, že si velmi rychle našlo své posluchače. Stejně jako během uplynulých pěti let i Český rozhlas Leonardo. Tak ať nám to vydrží... A hodně zdraví v novém roce. A taky ať máte dost času na to, nač ho budete potřebovat.

Večer s Václavem Větvičkou


V pondělním Vstupte! uslyšíte:

V pondělním Vstupte! vám nabídneme starší rozhovor s Jiřím Šedým z Výzkumného ústavu stomatologického nejen o naději vkládané do kmenových buněk.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.