Katolická církev v Rakousku letos přišla o 80 tisíc věřících

Rok 2010 vejde do dějin rakouské katolické církve jako černý rok. Toto náboženské společenství letos opustilo na 80 tisíc věřících.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

bohoslužba

bohoslužba | Foto: Fotobanka stock.xchng

Z katolické církve v Rakousku letos vystoupil největší počet lidí od konce války. Příčinou jsou odhalené sexuální skandály uvnitř církve. Nehledě ke ztrátě důvěry v římsko-katolickou církev má odchod věřících i nepříznivý ekonomický dopad. V Rakousku se totiž povinně platí církevní daň, takže nyní je o 80 tisíc plátců méně. A to už je v rozpočtu velké minus.

Přehrát

00:00 / 00:00

Téma přiblížila v Odpoledním Radiožurnálu spolupracovnice ČRo v Rakousku Marie Woodhamsová

Pro církevní představitele je ztráta věřících velmi nepříjemná. Ještě více nepříjemné je ale asi přiznávat to, co se uvnitř klášterů, církevních škol a internátů dělo. Ještě v nedávné minulosti byla snaha ututlat vše, co se dalo.

Dnes se už o sexuálním zneužívání diskutuje a konečně je také snaha věci napravovat, finančně oběti odškodňovat. Kompletní výsledky vyšetřování jednotlivých obvinění ale dosud nejsou známy.

Ale podle předsedkyně speciální komise Plasnikové vyšetřují všechna obvinění. Bývalá štýrská hejtmanka, lidovecká politička, kterou pověřil vedením této zvláštní komise kardinál Schönborn, je přes to všechno, co letos církev prožila, optimistická.

V katastrofálních ztrátách věřících vidí i určité pozitivum. Hovoří o jakémsi novém začátku a jisté změně myšlení. Řekla, že církev zvolila cestu nápravy chyb a smíření. Podle ní nastaly vzniklou krizí také nové šance.

Marie Woodhamsová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme