Tři muži podezřelí z terorismu stanuli před soudem v Kodani

V Dánsku už stanuli před soudem tři muži, podezřelí z přípravy teroristického útoku na redakci deníku Jyllands Posten. Podle dánské tajné služby plánovali vtrhnout do sídla novin a postřílet co nejvíc lidí. Deník Jyllands Posten v roce 2005 otiskl karikatury proroka Mohameda a rozlítil tak mnoho muslimů všude po světě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Blagards Plads

Blagards Plads | Foto: Jiří Hošek

Dánové včera zatkli čtyři muže, ve Švédsku zatkli ještě jednoho. Tři muži se švédským občanstvím stanuli před soudem v Glostrupu nedaleko Kodaně. Soudce je obvinil z neoprávněného držení zbraně a plánování teroristického útoku. Za to jim hrozí až doživotí.

Muži tato obvinění popírají, ale zůstávají ve vazbě a mohou tma zůstat až čtyři týdny. Dva z nich budou v izolaci. Policie pokračuje ve vyšetřování.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktor Českého rozhlasu David Koubek mluví v Odpoledním Radiožurnálu o průběhu vyšetřování plánovaného teroristického útoku.mp3

Čtvrtého muže zadrženého v Dánsku policie propustila, protože neměla dost důkazů, aby zůstal ve vazbě, ale podezřelý je prý dále. Jedná se o iráckého uprchlíka, který žádal o politický azyl v Dánsku. V Iráku byl podezřelý z terorismu. Jeho bratr řekl médiím, že neměl s ostatními nic společného.

Pátého muže, který údajně se skupinou spolupracoval, zadrželi ve Švédsku. Dnes večer by měl také stanout před soudem.

Všichni tři, kteří zůstávají ve vazbě, přijeli do dánské metropole ze Švédska v noci na středu. Podle toho, co sdělila švédská i dánská tajná služba, bylo jejich zadržení cílené. Ve Švédsku prý celou skupinu dlouhodobě sledovali a chtěli je zadržet ještě předtím, než svůj záměr uskuteční, ale zároveň co nejpozději, aby se o nich co nejvíc dozvěděli, zjistili případné vazby a tak dále.

Šéf dánské tajné služby uvedl, že byli součástí militantní islamistické organizace s vazbami na mezinárodní teroristickou síť.

Dánský premiér Lars Rasmussen řekl, že připravovaný útok je velmi vážné ohrožení pro celou zemi, ale zároveň dánská společnost bez ohledu nehrozící nebezpečí nesmí ztratit svou otevřenost a základní hodnoty jako jsou demokracie a svoboda projevu.

Editor kulturní rubriky deníku Jyllands Posten Flemming Rose před časem v rozhovoru s kolegou Jiřím Hoškem řekl, že nelituje zveřejnění karikatur proroka Mohameda.

David Koubek, Michaela van Erne, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme