V Pekingu začíná losování o SPZ

Čínská metropole se snaží omezit automobilový provoz. Ode dneška v Pekingu fungují internetové stránky, na kterých se mohou registrovat zájemci o nové státní poznávací značky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peking

Peking | Foto: Robert Mikoláš

Do budoucna se totiž SPZky mají losovat a k dispozici jich v roce 2011 bude pouze 240 tisíc, tedy o 2 třetiny méně než v letošním roce.

Podle nového nařízení mají zájemci možnost vždy do osmého dne v měsíci podat, buď osobně nebo prostřednictvím internetu žádost o SPZku a každého 26. pak proběhne slosování.

Měsíčně se štěstí usměje na 20 tisíc nových majitelů, ti ostatní musí osud pokoušet příště. Úřady k tomuto kroku přistoupily s cílem vyřešit kritickou situaci na silnicích. Čínskou metropoli totiž dusí téměř pět milionů aut, denně jich navíc v ulicích přibývá dalších asi 1900.

Dopravní zácpy jsou tak v Pekingu, vedle hlavního města Mexika v současnosti nejhorší na světě. Vláda chce tuto situaci řešit i dalším rozvojem kolejové dopravy.

Jen ve čtvrtek bylo v Pekingu zprovozněno pět nových linek metra, které je tak nyní dlouhé 336 km. Do r.2015 se má navíc rozšířit o dalších zhruba 200 km.

Milan Kopp, Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme