Lednová obloha přiláká pohledy k částečnému zatmění Slunce

31. prosinec 2010

Všichni, kdo se zajímají o oblohu a vesmír, se mohou těšit na začátek roku. Hned 1. ledna mohou vyrazit na hvězdárnu na Kleti a 4. ledna dopoledne nastane zatmění Slunce. Novoroční setkání na hvězdárně na Kleti se koná už tradičně na Nový rok odpoledne. Den otevřených dveří se tam uskuteční od 10.30 do 15 hodin.

A s čím mohou stálí i noví návštěvníci počítat, dodala ředitelka hvězdárny na Kleti Jana Tichá: „Novoroční prohlídky jsou krátké, nejsou to hodinové exkurze. Vesmír a obloha nám zařídily hned na 4. ledna částečné zatmění Slunce, což je docela sympatický a hezký úkaz. Slunce bude v maximu zakryto více než ze tří čtvrtin, asi ze 76 procent. Je to poměrně velké zatmění, ale pořád částečné. Takže neuvidíme korónu, ale v největší fázi jen zlatou lodičku ze slunečního kotouče.“

Zatmění Slunce začíná po osmé hodině ranní a skončí před 11. hodinou dopoledne. Lze jej pozorovat i pouhým okem, ale jen v případě, že se díváte přes svářečské sklo, speciální sluneční filtr nebo skrze několik přes sebe složených černých konců negativů.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio