MHD ve velkých městech je na přelomu roku posílená

Většina lidí, kteří oslavují příchod Nového roku v centrech velkých měst pak cestuje zpátky domů veřejnou dopravou. V Praze se lidé nejvíc hrnou na Staroměstské a Václavské náměstí. Před i po půlnoci pak tramvaje doslova praskají ve švech a proto bude i letos provoz hromadné dopravy upraven ve zvláštním režimu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Od 17. září začíná opět na celé trase jezdit tramvajová doprava

Od 17. září začíná opět na celé trase jezdit tramvajová doprava | Foto: Tomáš Adamec

„Na Silvestra se bude jezdit jako v pátek, včetně prodlouženého provozu metra. To znamená,ž e metro i veškerá povrchová doprava bude jezdit zhruba do jedné hodiny ranní. Na to naváže posílená noční doprava. Všechny noční linky budou jezdit dvakrát častěji. Navíc na nich budou nasazeny kapacitnější tramvaje a autobusy,“ říká Filip Drápal ze společnosti Ropid.

I když je poslední den v roce obyčejným pracovním dnem, v Brně jezdí tramvaje a autobusy jako v sobotu a jen do osmé večer.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Herget mluví v Odpoledním radiožurnálu o posílené veřejné dorpavě na Silvestra..mp3

„Od 21 hodin budou nahrazeny nočními autobusovými linkami se spojením u hlavního nádraží každých třicet minut až do páté hodiny ranní. Prvního ledna pojedou všechny linky v Brně podle jízdních řádů pro sváteční dny, pro soboty a neděle,“ upřesňuje Jan Sajtl.

V Plzni se jezdí jako o prázdninách, od 19 hodin pak začne noční provoz s intervalem 40 minut. Některé trolejbusy budou jezdit až do půlnoci a na dvou linkách zůstanou v provozu až do rána.

Zážitky řidičů nebývají příjemné

Silvestrovská a novoroční služba není pro řidiče a tramvajáky žádná velká výhra. Často se kolem půlnoci musí doslova protlačovat jedním velkým davem a to je spíš nebezpečné než příjemné.

Jeden z řidičů z pražské vozovny Motol mi prozradil pár zážitků z takové neobvyklé služby.

„Na Silvestra jsem jel o půlnoci na Spojovací. Na Kněžských lukách je nějaká diskotéka. Mladé, kteří tam byli, nenapadlo nic lepšího než jít slavit na tramvajový pás a skákat po tramvajích. Jel jsem vysloveně pomalinku, vzal jsem vysílačku a oni radši utekli. Ale kolega za mnou zastavil a tomu tam sundávali stěrače a já nevím co všechno,“ vzpomíná.

Proto při bujných oslavách myslete taky trochu na svou bezpečnost a při cestě domů třeba zkuste řidiči tramvaje nebo autobusu popřát Šťastný a veselý nový rok. Uvidíte, určitě mu tím uděláte radost.

Jan Herget, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme