Kostelnice se bude muset kvůli betlému naučit s počítačem

Víte, kde mají počítačem řízený vánoční betlém? Možná, že byste nějaký našli v Jižní Koreji nebo v jiné asijské zemi posedlé robotikou. Počítačová obrazovka pod jesličkami vás však určitě překvapí v malé slovenské vesnici Kátov. Na výrobě místního betlému se podíleli i Češi, vždyť na Moravu je to co by kamenem dohodil.

Dosud nejhlasitějším výkřikem moderní techniky v maličkém kátovském kostele bylo asi ozvučení nebo světelná tabule ukazující, která píseň se právě zpívá. Od letošních Vánoc však přibyla do interiéru třímetrová dřevěná skříň s pohyblivým betlémem. Vzadu blikají malé diody a tiše šumí betlémský computer.

Kátov má pokrokovou starostku Terezii Kučerovou. Obec sehnala na betlém peníze z programu přeshraniční spolupráce, a tak betlém pomáhali vyrábět i studenti lesnické školy z moravského Bzence. Mozkem projektu je ovšem Slovák, kátovský řezbář a všeuměl Andrej Irša.

Hned při své premiéře na půlnoční mši počítačový betlém trochu stávkoval. Dotyková obrazovka se zasekla a postavy v betlému se přestaly pohybovat. Zpovzdálí všechno pozorovala paní kostelnice. Starší žena s šátkem se o kostel stará vzorně, ovšem skříň s betlémem asi bude obcházet v uctivém oblouku.

Řezbář Andrej Irša strávil před Vánocemi s betlémem řadu nocí a vychytával poslední mouchy. Kvůli tomu nestihnul spoustu věcí. „Dělal jsem to do poslední chvíle a nestihnul jsem ani to nejpodstatnější – zpověď. A zanedbal jsem i povinou prohlídku u zubaře, takže si ji budu muset zaplatit. Taky se mi utrhl výfuk na autě. Všechno jsem to nestihl právě kvůli betlému,“ přiznal s úsměvem.

Abyste si však nemysleli, že počítačový betlém je jenom taková technická hračka, je v něm ukryta i důmyslná symbolika. Třeba v použitém materiálu. „Při výrobě betléma bylo použito 24 druhů dřeva, které mají symbolizovat 24 hodin dne nebo 24 měsíců, během nichž nechal v Betlémě král Herodes vyvražďovat neviňátka,“ doplnil Andrej Irša.

Podle posledních informací z Kátova betlém šlape jako po másle. Někdy si ovšem dřevěná svatá rodina, andělé i počítačový bůh ve skříni postaví hlavu. Pak už nezbývá, než Pannu Marii s Josefem a Ježíškem prostě restartovat.


Zvětšit mapu: Kátov, Slovensko

autor: vob
Spustit audio