ČR vstoupila do roku, ve kterém ji čekají úspory a šetření

Česká republika vstupuje do roku, ve kterém ji čeká řada změn. Především však šetření. V platnost totiž vešla vládní úsporná opatření, která dopadnou téměř na každého. Od prezidenta republiky, kterému se začne zdaňovat plat, až po rodiny, kterým se zkrátí sociální dávky. Od 1. ledna je také dražší elektřina, vodné a stočné a někde i teplo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

mince

mince | Foto: Fotobanka stock.xchng

Začíná platit nový státní rozpočet, kvůli kterému vláda prosadila v parlamentu řadu zákonů umožňujících seškrtat výdaje státu. K úsporným opatřením vláda přistoupila ve snaze zmírnit rostoucí státní dluh a schodky veřejných rozpočtů. Měli by je pocítit na svých mzdách hlavně státní zaměstnanci. Vládní koalice v rozpočtu snížila objem peněz na platy ve veřejné správě o deset procent. Výjimku dostali jen učitelé.

Nejen státní zaměstnanci, ale také poslanci, senátoři i ministři budou letos brát míň. Na konci roku si totiž snížili platy o pět procent. Mzdy klesnou ale i žalobcům a soudcům. Státní kasa tak ročně ušetří 160 milionů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vládní škrty od 1. ledna dopadnou i na rodičovský příspěvek. Podrobnosti připravil pro Dopolední Radiožurnál redaktor Tomáš Medek.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09 tvrdí, že po státních zaměstnancích musí šetřit i politici. „Důležité je, že ústavní činitelé tak, jako všichni ostatní, musí respektovat to, že je potřeba šetřit na straně výdajů státu, že je potřeba napravit stav veřejných financí a že ty kroky musí být nezpochybnitelné,“ uvedl.

Poslanci už také nemají nárok na veřejnou dopravu zdarma a sněmovna už jim nebude proplácet ani vnitrostátní letenky. Právě tuto změnu do novely navrhla místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová z Věcí Veřejných.

„Má to především význam symbolický. Protože myslím, že jako poslanci dostáváme dostatečně vysoké paušální náhrady, za které si můžeme hradit hromadnou dopravu nebo dopravu do sněmovny. Samozřejmě je to i určitá úspora v rámci sněmovny. Zhruba 3 či 4 miliony se vyplácely na letenky,“ přiblížila.

I podnikatelé se musí od nového roku připravit na řadu změn. Největší se týkají nemocenského pojištění. Zvyšují se redukční hranice denního vyměřovacího základu a prodlužuje se neposkytování nemocenské ze 14 na 22 dnů. Lidem asi ve čtyřista tisících bytech se také změní nájemné. Je to důsledek končící první vlny takzvané deregulace. Rok 2011 přináší také daňové změny - například povodňovou daň či zdanění příspěvku a úroku ze stavebního spoření.

Rodičovský příspěvek a porodné

Vládní škrty ode dneška dopadnou například na rodičovský příspěvek. Jeho výše ale klesá jen u 4leté varianty čerpání. Rodiny si u této varianty oproti minulému roku celkově pohorší až o 45 tisíc korun za každé dítě.

Měsíční dávku 7 600 Kč budou rodiče dostávat nově jen do 9. měsíce věku dítěte. Od 10. měsíce bude výše příspěvku 3 800 korun. Dvou a tříletá varianta pobírání rodičovského příspěvku se nemění. Nově ale má rodič na volbu tříleté rodičovské daleko méně času, řekla v Dopoledním Radiožurnálu Michaela Kepková z ministerstva práce a sociálních věcí:

„Musí tuto volbu od ledna provést nejpozději do 9. měsíce věku dítěte, které zakládá nárok na rodičovský příspěvek. Dosud měl tuto lhůtu mnohem delší. Mohl se takto rozhodovat až do 21. měsíce věku dítěte.“
Kdo si variantu pobírání rodičovského příspěvku nezvolí včas, automaticky dostane tu nejméně výhodnou, tedy čtyřletou.

Změna nastala také u porodného. Nově ho dostanou matky jen na první dítě. Výše dávky zůstává 13 tisíc, u dvojčat a vícerčat se zvyšuje na 19 500 Kč. Na porodné mají od dnešního dne nárok pouze rodiny s nižšími příjmy. Dávku dostanou jen rodiče, kteří mají dohromady čistý příjem menší než 2,4 násobek životního minima.

Zdražuje elektřina, vodné a stočné a někde i teplo

Víc za teplo zaplatí například obyvatelé měst Karlovarského, Královéhradeckého, Ústeckého, Olomouckého nebo Moravskoslezského kraje a Vysočiny. Naopak Pražská teplárenská od ledna zlevní teplo v průměru o jedno procento.

U dodávek plynu se cenový vývoj liší podle jednotlivých dodavatelů. RWE v prvním čtvrtletí 2011 plyn zdraží, E.ON naopak zlevní.

Elektřina ode dneška ve většině krajů zdražuje. Výjimkou je Praha, kde by elektrická energie od Pražské energetiky měla zlevnit asi o 5 procent.

„Dominantní dodavatel ČEZ v průměru zdražuje o 4,6 procenta. U nejužívanější sazby pro domácnosti D02 to vychází až na plus šest procent. Pro Jihočeský kraj, kde dominuje E.ON, je to pro sazbu D02 plus 4,5 procenta a celkově zdražení asi plus jedno procento,“ říká Jiří Gavor z konzultační společnosti ENA.

Zdražení elektřiny mělo být původně víc něž desetiprocentní kvůli rozsáhlé výstavbě fotovoltaických elektráren. Vláda se ale nakonec zavázala, že pomocí série legislativních opatření problém solárních elektráren vyřeší.

Personální změny

Rok 2011 sebou však nepřináší jen zdražení některých potravin či změny v legislativně, ale i personální obměny na některých vysokých postech. Česko bude mít nového policejního prezidenta, nejvyššího státního zástupce a místopředsedu nejvyššího soudu.

Renata Vesecká končí ve funkci nejvyššího státního zástupce po více než pěti letech. Na postu ji nahradí český delegát v organizaci Eurojust Pavel Zeman. Na odvolání Vesecké trvaly především Věci veřejné.

Předseda strany VV Radek John si také prosadil odvolání policejního prezidenta Oldřicha Martinů. Kdo bude novým šéfem policistů se zatím neví. Policii až do výběru nového prezidenta povede současný ekonomický náměstek prezidia Jiří Novák.

Do důchodu s koncem roku pak odešel místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera. Ten je stejně jako Vesecká spojován s kauzou Čunek. Kučeru ve funkci vystřídá soudce Roman Fiala.

Tomáš Medek, Katarína Brezovská, Zbyněk Zykmund, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme