V egyptské Alexandrii zemřelo po výbuchu u kostela nejméně 21 lidí

Novoroční oslavy v Egyptě poznamenal výbuch nálože u koptského kostela v Alexandrii. Došlo k němu krátce po půlnoci a zabil 21 lidí a desítky dalších dalších zranil. Bomba explodovala ve chvíli, kdy věřící odcházeli z novoroční mše.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Káhira

Káhira | Foto: Jiří Hošek

Po masakru křesťané začali útočit na kolemjdoucí muslimy a pokusili se napadnout i místní mešitu. Policie rozháněla oba tábory slzným plynem. Podle vyšetřovatelů byla nálož ukrytá v autě jednoho z lidí, kteří kostel pravidelně navštěvují.

Mezi oběťmi jsou křesťané i muslimové. Úřady zatím událost neoznačily za teroristický útok, prezident Mubárak ale nařídil okamžité vyšetření celé věci.

Jak už včera uváděl deník al-Masrí al-Jaum, policie na poslední noc roku zpřísnila ostrahu egyptských kostelů. Irácká větev teroristické sítě al-Káida totiž hrozila egyptským křesťanům. Důvodem byl incident, kdy křesťané nedovolili odejít ze své komunity dvěma ženám, které přestoupily na islám.

I bez toho se ale situace mezi křesťanskou menšinou a muslimy v Egyptě vyhrocuje a křesťané si stěžují na trvalou diskriminaci.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme