Prezident v novoročním projevu podpořil současnou koaliční vládu

Žili jsme nad poměry a na dluh. Teď přišly nepříjemné škrty, které ale nezaručují, že se nebudeme muset k podobným opatřením vrátit. S takovým poselstvím se v první den Nového roku obrátil na občany prezident Václav Klaus.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Václav Klaus přednesl 1. ledna novoroční projev

Prezident Václav Klaus přednesl 1. ledna novoroční projev | Zdroj: ČTK

Ve svém projevu zdůraznil, že reformy jsou nezbytné a vláda Petra Nečase, která je musí provést, má jeho plnou podporu.

„V první den nového roku chci podpoři t současnou vládu, která se ze své předvánoční krize – doufejme – poučila. Potřebujeme vládu stabilní a funkční. Vládu, kterou bude držet pohromadě zájem země jako celku a která nebude ohrožována jakkoli legitimními, přesto však příliš úzkými stranickými zájmy,“ řekl prezident.

Přehrát

00:00 / 00:00

Novoroční projev prezidenta republiky Václava Klause na Radiožurnálu.mp3

Vyjádřil přesvědčení, že veřejnost reformy pochopí, pokud je vláda provede odvážně, rychle a racionálně a dokáže je občanům srozumitelně vysvětlit.

„Nepopulární opatření, které vláda dělá, stejně jako reformy, které připravuje, by musel provést každá vláda, která by byla na jejím místě,“ řekl Václav Klaus.

Dodal, že vláda potřebuje důvěru nejen poslanců, ale hlavně občanů.

Koalice prezidentův projev chválí

Premiér Petr Nečas považuje novoroční projev prezidenta Klause za vyvážené státnické vystoupení. Oceňuje hlavně jeho podporu reformního úsilí vlády a volání po mezigenerační solidaritě.

Prezidentův projev se líbil také ministru financí Miroslavu Kalouskovi.

„Byl to projev hodný potlesku ve stoje. Snažil se společnost povzbudit, snažil se ji stmelit. Já osobně si z toho projevu beru povzbuzení pro co největší úsilí pro mou práci, která se věnuje reformám, o kterých pan prezident také hovořil,“ uvedl Miroslav Kalousek.

Ministr obrany a místopředseda ODS Alexandr Vondra projev označil za státotvorný.

„Mohu jenom ocenit, že zdůrazňoval, že tento rok 2011 je rokem, kdy nemusí být žádné volby, a kdy se skutečně země, vláda a všichni mohou soustředit na ty nezbytné reformy, které umožní, aby se země vydala opět cestou prosperity a ekonomického růstu,“ uvedl Alexandr Vondra.

Opozice nesouhlasí s tvrzeními prezidenta

Václav Klaus také uvedl, že očekává, že vládu podpoří i opozice: „I když vím, že to vyžaduje pocit spoluúčasti, nikoli pouhé přetlačování se a trumfování se bonmoty před televizními kamerami.“

Podle sociálního demokrata Bohuslava Sobotky prezidentův projev potvrdil jeho nekritický přístup k vládním reformám. Úřadující šéf hlavní opoziční strany nesouhlasí s tím, že prezident označil vládní rozpočtové škrty jen za nepříjemnost, když jsou sociálně bezohledné a hospodářsky škodlivé.

„Mrzí mne také, že prezident v souvislosti s reformami ani jednou nezmínil pojmy jako je spravedlnost či sociální soudržnost, protože náš spor s vládou je o spravedlivém rozložení nákladů rozpočtové konsolidace. Nikdo nezpochybňuje potřebuje snižovat schodek státního rozpočtu, ale je důležité, jakým způsobem se to učiní a jaký vliv to bude mít na situaci ve společnosti,“ uvedl Bohuslav Sobotka.

Šéf komunistů Vojtěch Filip ocenil slušnou formu novoročního projevu prezidenta Klause. Na rozdíl od současné politické scény byl prý kultivovaný. Filipovi se ale nelíbilo, že prezident vyjádřil podporu vládě, ale už ji nevyzval ke vstřícnému jednání s opozicí.

Organizované odchody do ciziny

Prezident v projevu také zdůraznil nutnost solidarity a v této souvislosti kritizoval výzvy k organizovanému odcházení některých profesí do ciziny. Lékaře však výslovně nejmenoval.

„Byly doby, kdy snad mělo jistý smysl odcházet za ‘lepším‘ do ciziny, ale dnes tomu tak určitě není. Výzvy, aby se v některých profesích organizovaně, kolektivně a hromadně odcházelo do ciziny, jsou něčím, s čím se nemůžeme smiřovat. Je to nepřijatelné vydírání,“ řekl.

Klausova slova o vydírání odmítl Martin Engel, předseda Lékařského odborového klubu – Svazu českých lékařů. Důvody lékařů k odchodům jsou podle něho opodstatněné.

„My to chápeme jako poslední zoufalý pokus upozornit na personálně zdevastované české nemocnice a akutně řešit tento problém. Zadruhé my nenabádáme nikoho k odchodu do zahraničí, to pan prezident zřejmě zcela nepochopil, o co se jedná v naší iniciativě. My nabádáme lidi k tomu, aby opustili tento systém, ale ne aby odešli do zahraničí,“ řekl Martin Engel.

Podle Václava Klause bude letošek zřejmě rokem ekonomického růstu. Rozpočtové škrty jsou však podle něj nezbytné a zároveň nezaručují, že je v budoucnu nebude třeba opakovat. Klaus připustil, že je těžké o jejich nutnosti přesvědčovat ve chvíli, kdy stát kvůli dřívější takzvaně zelené politice podpory solární energie připravil zdražení elektřiny.

Jana Zemanová, Jaroslav Skalický, Katarína Brezovská, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme