Egyptský režim slibuje rychlé vypátrání pachatelů útoku

Teroristický útok v egyptské Alexandrii nemířil pouze na křesťany, ale na všechny Egypťany. V televizním projevu to prohlásil prezident země Husní Mubárak a nařídil rychlé dopadení pachatelů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mrtví leží zakryti v koptském chrámu po teroristickém útoku.

Mrtví leží zakryti v koptském chrámu po teroristickém útoku. | Zdroj: ČTK

Při sebevražedném útoku u kostela Svatého Marka a Petra krátce po příchodu Nového roku zahynulo nejméně 21 lidí. Přes 80 dalších bomba zranila. Masakr vyústil v pouliční srážky. Koptská církev také zrušila chystané vánoční oslavy.

Egyptští křesťané slibům svého prezidenta patrně nevěří. Už krátce po nočním útoku napadali muslimy i policisty, kteří prý udělali málo pro ochranu křesťanské menšiny. Během soboty se do protestů v Alexandrii zapojilo několik tisíc lidí. Bezpečnost je podle opozičních médií rozháněla slzným plynem i střelbou pogumovanými projektily.

Za křesťany se ale postavili i muslimští vůdci egyptské opozice a vyzývají k rezignaci ministra vnitra. Muslimští extremisté egyptským křesťanům opakovaně hrozili násilím. Poukazují na nejasný osud několika žen, které se rozhodly přestoupit na islám a křesťané je prý unesli a brání jim odejít.

Břetislav Tureček, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme