Lukáše Bauera zradily při Tour na oblíbené "patnáctce" lyže

Běžce na lyžích Lukáše Bauera v honbě za třetím triumfem v prestižním seriálu Tour de Ski zbrzdily jeho vlastní lyže, a to doslova. Po druhém dílu, závodě na 15 kilometrů klasicky v německém Oberhofu, je český reprezentant třináctý se ztrátou necelé půlminuty na vedoucího Švýcara Daria Colognu. V cíli si Bauer postěžoval, že se mu na trati špatně jelo ve sjezdech, kde pravidelně ztrácel, co nahnal v ostatních pasážích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lukáš Bauer v cíli prologu Tour de Ski

Lukáš Bauer v cíli prologu Tour de Ski | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

„Problém byl, že jsem měl velice mizerné lyže ve sjezdu. Třinácté místo tamhle vidím, takže teď to bude 28 vteřin na vítěze. Což je slušně, ale samozřejmě jsem potřeboval být někde v pěti vteřinách, protože nás čeká sprint, kde musím počítat další propad,“ provedl Lukáš Bauer bleskovou analýzu vývoje Tour de Ski hned v cíli druhé etapy.

S pátečním prologem byl spokojený a z devátého místa chtěl na oblíbené patnáctikilometrové distanci zaútočit na nejvyšší pozice. To se mu dařilo jen v první části závodu, byl tahounem skupiny, která zlikvidovala náskok vítěze prologu Švéda Hellnera, jenže únik mu nevyšel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lukáše Bauera zradily při Tour na oblíbené "patnáctce" lyže

Příliš mnoho času poztrácel při jízdě z kopce, kde mu oproti ostatním lyže příliš nejely a síly vynaložené v jiných pasážích trati přicházely vniveč.

„To se stane. Já jsem měl ten pocit, dá se říct, skoro hned po startu, co jsem vyrazil. Už na těch rovinách po těch soupažích jsem cítil, že musím tlačit lyže moc dopředu. Ale na trati s tím prostě nic neuděláte. Není to jednorázový závod, takže musíte dojet, co možná nejlépe, protože se to počítá dál. Takovýto problém s lyžemi už si tady nemůžu dovolit!“ Myšleno pokud chce pomýšlet na celkové vítězství, sluší se dodat ke slovům Lukáše Bauera.

Ten se sice v cíli pokoušel o křečovitý úsměv, ale bylo znát, jak ho výsledek štve. Jenže jeho problémy nejdou jednoduše svalit na servisní tým. Ostatní čeští závodníci si na lyže nestěžovali.

Neznámý problém

Nad příčinou problémů marně dumal i servisman Vít Fousek, který má mazání Bauerových lyží na starosti. „Nevím, vybírali jsme z šesti párů a myslím, že jsme vybrali to nejlepší, co jsme měli. Mně to tady třeba na těch úsecích, kde jsem ho viděl, nepřipadalo nějaké tragické. Ale jestli to měl vzadu špatné, tam jsem to neviděl, to jsem viděl pouze z televize. Ale samozřejmě se to může stát.“

Fousek navíc dodal. „Namazáno měli všichni stejně z našich kluků. Takže tam si nemyslím, že by byl problém. Tyhle lyže jsou staré, osvědčené. Nevidím, kde by to mohlo být. Vosk byl čistý, nevím.“

Ke vší smůle nepomohlo těm, kteří měli problémy ve sjezdech, ani počasí, protože stopa stále více zapadávala sněhem a závodníky brzdila. Pro Bauera je mrzuté, že si nevytvořil lepší pozici před sérií závodů, během které bude spíše ztrácet.

Dva ze tří následujících dílů Tour de Ski budou totiž sprinty, ve kterých si obhájce prvenství nedělá naděje na postup z kvalifikace. Největší pozornost v následujících dnech proto Lukáš Bauer upne k pondělnímu oberstdorfskému skiatlonu.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme