Havel opět podpořil přímou volbu prezidenta

Přímá volba prezidenta je jednou z hlavních priorit většiny parlamentních stran pro letošní rok. Vláda i opoziční ČSSD přišly s vlastními návrhy, ve hře je stále několik variant. Volbu prezidenta občany podporuje i bývalý prezident Václav Havel. Potvrdil to v České televizi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý prezident Václav Havel odpovídá na dotazy novinářů.

Bývalý prezident Václav Havel odpovídá na dotazy novinářů. | Foto: Tomáš Adamec

„Já jsem přítelem přímé volby prezidenta už léta hlavně proto, že v době, kdy jsem byl v prezidentské funkci, tak jsem pozoroval, jak je důležité pro politický život, když je tam rozmanitost legitimity. Přímo zvolený prezident má jiný typ legitimity než parlament, vláda a všechno, co je od nich odvozeno,“ vysvětlil Havel.

Bývalý prezident zároveň pozitivně ohodnotil loňské volby. Do dolní komory pronikly hned dvě nové strany. Podle Václava Havla je to důkaz toho, že česká občanská společnost skutečně funguje.

„Ty trojí volby v sobě měly něco ohromně pozitivního. Ony totiž ukázaly, že náš politický systém je skutečně otevřený. Mohly vznikat nové strany, ocitat se ve vládě, a zanikat staré. To je dobré. Horší je, že tato otevřenost za časté vede k tomu, že se nepatřiční lidé dostanou tam, či onde. To je ale zřejmě riziko každé demokracie,“ řekl Havel.

Libor Procházka, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme