Nemocnice sčítají výpovědi. Většině hrozí omezení péče

Zatímco v Praze a na Ostravsku podaly výpověď stovky lékařů, jsou nemocnicem kde se výzvy Děkujeme, odcházíme, nezúčastnil nikdo. Taková situace je ale výjimečná, většina českých nemocnic musí řešit situaci omezením péče.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

lékaři

lékaři | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle Lékařského odborového klubu by mělo v pražských nemocnicích dát výpověď v rámci protestní akce „Děkujeme, odcházíme…" 560 lékařů. Na některé výpovědi prý ještě dojde, jiné údajně lékaři už sami stáhli.

Například ve FN Motol podalo výpověď zatím 52 lékařů. Odchází prý neatestovaní lékaři a neurologové. Motolská nemocnice prý tyto odchody nijak nepocítí, a proto žádná opatření nechystá.

Na neurologické klinice Všeobecné fakultní nemocnice chce pracovní poměr rozvázat skoro 40 lékařů a v Thomayerově nemocnici se sešlo přes 100 výpovědí. Jde převážně o anesteziology. Z FN Na Bulovce chce odejít 180 lékařů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Chudomel vysvětluje, jací lékaři dali výpověď.mp3

Kolínskou nemocnici opustí v březnu pravděpodobně 44 lékařů. Nelíbí se jim hlavně platové podmínky v českých nemocnicích. Konkrétně v kolínské nemocnici se průměrný plat pohybuje okolo 51 tisíc korun.

„Ze dvou třetin jde o mladé lékaře, specialistů je zhruba třetina. Nejvíce postižené se zdají interní neurologická oddělení, částečně ARO. Jednáme s primáři jednotlivých oborů a postup budeme koordinovat na schůzce s hejtmanem, kde předpokládáme nastínění krizového scénáře,“ řekl ředitel nemocnice Petr Chudomel.

V Pojizeří nedal výpověď žádný lékař

Lékaři v Pojizeří zůstanou. Nemocnice v Turnově, v Semilech ani v Jilemnici nedostaly v rámci kampaně Děkujeme, odcházíme ani jednu výpověď. Fungovat by měly bez omezení i od března.

Jinde tou dobou lékaři nejspíš budou chybět. Například libereckou nemocnici chce opustit padesát lékařů, a péče je tam vážně ohrožena.


Naopak v osmi nemocnicích na severní Moravě a ve Slezsku hrozí na jaře zásadní omezení akutní péče. Výpovědi tam podalo celkem 570 lékařů. V případě, že nedojde ke zvýšení platů a zlepšení pracovních podmínek, nepřijdou 1. března do práce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaroslav Lux se obává odchodu lékařů.mp3

V Nemocnici Havířov podali výpověď 64 lékaři, což je asi 50 procent. Podle náměstka ředitele Jaroslava Luxe to znamená vážné ohrožení chodu nemocnice. Bez problémů by zůstala pouze oddělení rentgenu, psychiatrie a geriatrie.

„To jsou oddělení, která neřeší akutní stavy, které se objevují na centrálním příjmu. Tam si nedovedu představit, že bychom mohli v tomto stavu přijímat pacienty. Stále věřím, že se situaci podaří adekvátně řešit,“ dodal Lux.

Ivan Sekanina, Milan Brunclík, Denisa Jeřábková, Pavel Pavlas, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme