Vedení Národní knihovny se ujímá Tomáš Böhm

Novým ředitelem Národní knihovny je ode dneška Tomáš Böhm. Ve funkci nahradí Pavla Hazuku. Bývalý šéf vydavatelství Ringier chce prý knihovnu víc otevřít veřejnosti. Chystá se také prověřit dosavadní investiční kroky knihovny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hala služeb Národní knihovny

Hala služeb Národní knihovny | Foto: Press kit

Národní knihovna je kritizována za drahou rekonstrukci svého sídla, barokního Klementina. Právě na ni si chce nový ředitel posvítit.

„Důvod prověřit revitalizaci Klementina je, stejně jako je důvod prověřit i další investiční akce, ale není to spojeno a tím, že by byly nějaké velké pochybnosti. Jde prostě o to, že se jedná o značný výdaj investičních prostředků a je potřeba mít jistotu, že vše je naprosto v pořádku,“ uvedl Böhm.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nový ředitel Národní knihovny Tomáš Böhm představil své záměry ve Světě o jedné Rádia Česko

Prověrka by se podle něj mohla týkat také dostavby centrálního depozitáře v Hostivaři i budování Národní digitální knihovny.

Jak dále řekl, postrádá především ucelenou vizi fungování Národní knihovny. „To je jeden z mých úkolů, aby tato koncepce byla vytvořena. Jde o to, jak by měla být knihovna funkčně uspořádána, jak prostorově, tak organizačně, a také o to, jak by knihovna měla fungovat, jak by měla komunikovat s veřejností a jak by měla být veřejností vnímána,“ doplnil ředitel.

Mluví se o tom, že rekonstrukce Klementina definitivně pohřbila naděje na výstavbu sídla knihovny podle návrhu architekta Jana Kaplického. Podle Böhma v současné době nejsou možnosti k tomu, aby se projekt realizoval.

„Národní knihovna skutečně trpí tím, že má nedostatek prostoru, a vedle toho jsou známé problémy, co se týká úsporných opatření na investice. Výstavba nové budovy by byla časově velmi náročná a do té doby by již nebylo kde knihy uskladňovat,“ uvedl Böhm.

Martina Spěváčková, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme