Dvojčátka kosmanů stříbřitých v Zoo Olomouc

4. leden 2011

První dárek k vánocům našly chovatelky olomoucké zoologické zahrady nikoli doma pod stromečkem, ale na svém pracovišti v pavilonu opic. Při ranní kontrole objevily, že pár kosmanů stříbřitých přivedl na svět dvě mláďata.

Matka o své potomky projevuje velký zájem. Otec mláďat by rád převzal část péče, ale samička zatím nejeví snahu mu je předat, jak je to u drápkatých opic zvykem. (Samci tohoto druhu dávají mláďata matkám jen na kojení.) Pár kosmanů stříbřitých chová olomoucká zoo od jara roku 2009. Oba rodiče jsou tříletí. První vrh mláďat v loňském roce se nezdařil, přišla na svět se mrtvá.

Kosmani stříbřití (Callithrix argentan) žijí východně a jižně od řeky Amazonky ve východní Brazílii. V tropických pralesích upřednostňují na spaní dutiny stromů a hustou vegetaci. Dosahují průměrné hmotnosti 1360 g, délky 21,6 cm bez ocasu a dvojnásobku s ocasem. Zajímavé je jejich zbarvení, podle kterého jsou i pojmenováni. Od stříbřitě bílé až po hnědou, podle zbarvení je někteří vědci dělí do třech poddruhů.

Mají unikátně tvořené čelisti, které se zužují až do špičky, což jim dokonale umožňuje získávat mízu ze stromů, která je hlavním základem jejich potravy. Pomocí zubů vydlabou díru a pak vylizovat mízu. Jídelníček si doplňují ovocem, hmyzem a listím.

Samice obvykle rodí mláďata dvakrát ročně, březost trvá 145 dnů. Mláďata bývají odstavena ve věku šest měsíců pohlavně dospívají ve věku 1 – 2 roky.

Kosman stříbřitý - matka s mládětem

V CITES jsou zařazení do přílohy II, v červené knize mají status nejmenší ohrození.
Ničení lesů je příčinou toho, že se kosmani stříbřití přeorientovali na kulturní plodiny a jsou schopni žít v sekundárních lesních biotopech.

Zoo Olomouc chová pár kosmanů stříbřitých od jara roku 2009. Po měsíční karanténě byl pár umístěn do expozice v pavilonu opic. Oba jsou dvouletí, samec pochází z Holandska z Epe Zoo, samička z maďarského Szegedu.

Spustit audio