Odchází 3830 lékařů, hlavně anesteziologové a chirurgové

Nemocnice už mají výpovědi lékařů. Celkem chce prvního března odejít z práce tři tisíce osm set třicet doktorů. Podle odborů je to čtvrtina, podle ministerstva zdravotnictví pětina všech nemocničních lékařů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékařské vyšetření

Lékařské vyšetření | Foto: Tomáš Adamec

Nejvíc výpovědí dostali na stůl ředitelé nemocnic v Moravskoslezském kraji, na Vysočině a na jižní Moravě. „Nejvíce je to anesteziologicko-resuscitační péče, chirurgické obory, interna, neurologie a zobrazovací metody,“ upřesnil předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger chápe, že platy lékařů nejsou dobré, neodpovídají zatíženosti a odpovědnosti, peníze ale přidat nemůže. „Co jsem ve funkci říkám, že tato vláda peníze nemá a jestli se mohou nějaké prostředky na mzdy najít, je to jen uvnitř systému,“ prohlásil Leoš Heger.

Ministr se teď chce sejít s řediteli nemocnic a s hejtmany a poradit se, jak dál.

Středočeský kraj začne výpovědi lékařů řešit zítra

Například Středočeský kraj omezení služeb a péče ve svých nemocnicích nechce dopustit. Zítra proto bude vedení hejtmanství jednat s řediteli nemocnic a hledat s nimi způsob, jak situaci vyřešit bez omezování chodu daných oddělní.

„Komplikující je, že nemůžeme zvolit úplně jednotný systém pro celý kraj, protože v každé nemocnici je to jinak. Někde odcházejí především anesteziologové, jinde třeba gynekologové – porodníci, v další nemocnici třeba internisté. Takže musíme hledat skutečně individuální řešení nejenom pro danou nemocnici, ale dokonce i pro jednotlivá oddělení,“ říká hejtman David Rath.

Igor Maňour, Lenka Jansová, Pavel Pavlas, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme