Vánoční nadílka mláďat

3. leden 2011

Vánoční svátky byly v Zoo Dvůr Králové ve znamení antilopích mláďat. Dva dny před Štědrým dnem přišla na svět samička bongo, která dostala jméno Malabi. Je letošním prvním mládětem bongo v Zoo Dvůr Králové. Mládě porodila samice Mega a otcem malé samičky je samec Chadim.

Oba rodiče pocházejí z dlouholetého chovu zdejší zahrady a Chadim je v roli otce poprvé. V ten samý den, tedy 22. prosince, se narodilo mládě samici vodušky červené Celestě. Malá samička dostala jméno Cira, jejím otcem je samec Leclerc, který je nově zařazeným kusem do chovu.

Nadílka mláďat pokračovalo hned další den. 23. prosince spatřilo světlo světa letošní první mládě adaxe. Je to sameček a dostal jméno Izmail. Otcem je velmi cenný samec Kirby, který pochází ze San Diega. O dárek pod stromeček se postaral pár kudu malého Jolka a Pegas, kterémum se narodilo mládě přesně na Štědrý den. Za necelých 24 hodin přišel na svět další sameček adaxe Dtreyfus a to samici Doře. V ten samý den, tedy 25. prosince, se narodilo také mládě antilopy vrané. Samice Sabina porodila samičku Sirael.

Antilopa vraná Sirael

Všechna mláďata jsou v naprostém pořádku, zůstávají u rodičů. Zoologové s ošetřovateli je odchytili, dali jim čipy, zkontrolovali je a provedli celkovou prevenci, která se dělá třetí den po narození. „Mláďata jsou v dobré kondici, daří se jim. Ven pochopitelně zatím nechodí, jejich první vycházka do venkovních výběhů bude samozřejmě záležet na počasí, tedy až se oteplí,“ řekl zoolog Luděk Čulík.

Nerodily se však jen antilopy. V pavilonu ptačího světa se na Štěpána vylíhnul pelikán kadeřavý. Vážil kolem 80 gramů a v současné chvíli ho mohou návštěvníci pozorovat v umělé odchovně, kde ho ošetřovatelé pravidelně krmí. Mimochodem na odchovně v pavilonu ptačího světa je nyní šest mláďat pelikánů různých druhů a stáří. Lidé tak mohou vidět například starší mláďata pelikána afrického, kadeřavého, skvrnozobého. Právě tento druh odchovává Zoo Dvůr Králové jako jediná v Evropě. Na celém světě ho chová pět zoologických zahrad, ale těm se v letošním roce nepodařilo žádné mládě odchovat.

Adax Izmail
autor: Zoo Dvůr Králové
Spustit audio