Liberec má další skvost: mládě korunáče Sclaterova

3. leden 2011

Další mimořádný odchov si na sklonku letošního roku připsala Zoo Liberec. Jako jediná zoo v Česku totiž odchovala mládě vzácného korunáče Sclaterova (Goura scheepmakeri). Korunáč se vylíhnul už 7. prosince, ale chovatelé dalších 20 dní čekali, zda mládě bude životaschopné. V předchozích dvou letech totiž zoo již o několik čerstvě vylíhnutých korunáčů záhy přišla, protože jejich odchov je velmi náročný.

Korunáči jsou endemité (nežijí v jiné oblasti) ostrova Nová Guinea, kde se vyskytují ve třech druzích, v zoologických zahradách jsou pak zapojeni do programu ochrany ohrožených druhů v rámci ESB (European Studbook, Evropská plemenná kniha). Podle dostupných informací (Červený seznam ohrožených druhů IUCN) v současné době populace korunáčů ve volné přírodě stále klesá (lov pro maso, ubývání přirozeného prostředí apod.), v zoologických zahradách (dle ESB) žilo na konci roku 2008 pouhých 81 jedinců, šest se v témže roce podařilo odchovat. Zoo Liberec samici korunáče dopárovala v létě 2007, kdy jsme dovezli samce ze Zoo Rotterdam a stali se jedinou zoo v Česku, která pár těchto výjimečných opeřenců vlastní. V průběhu posledních dvou let se už podařilo mládě několikrát naklubat či vylíhnout (poprvé v březnu 2009), nikdy ale zcela odchovat. Teprve v pořadí 20. snůška byla úspěšná – vejce samice snesla 8. 11., mládě se vylíhlo 7. 12. Mládě korunáče je již k vidění v patře pavilónu tropů.

Co víme o korunáčích?
Korunáči se vyskytují ve 3 druzích na ostrově Nová Guinea. Korunáč Sclaterův se od ostatních korunáčů odlišuje červenohnědě zbarveným krkem a korunkou bez bílých znaků. Obývá suché i rozvodněné dešťové pralesy v nížinách i podhůří do nadmořské výšky 500 m.

Korunáč Sclaterův

Ve výšce 3,5 – 15 m nad zemí si staví hutná, pevná hnízda z dříví, palmových nebo obyčejných listů. Samice snáší jedno bílé vejce, ze kterého se po 28 dnech líhne holé mládě, odkázané na péči rodičů. Asi po měsíci opouští hnízdo a ve stáří 15 měsíců se už může rozmnožovat. Korunáč se živí semeny, bobulemi nebo spadlým ovocem.

autor: ZOO Liberec
Spustit audio