Politické strany loni stály státní kasu miliardu korun

Stát loni vyplatil politickým stranám přes miliardu korun. To je dvakrát víc než předloni. Za vyšší částkou stojí květnové volby do sněmovny, za které strany dostávají příspěvky na mandáty. Nejvíc inkasovali sociální demokraté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zamčená volební urna.

Zamčená volební urna. | Foto: Tomáš Adamec

ČSSD přiteklo ze státní kasy na účet přes 284 milionů korun. Druhá ODS od státu obdržela přes 258 milionů korun.

Na třetí příčce skončili komunisté, rozpočet si strana vylepšila o téměř 125 milionů. Čtvrté a páté místo pak patří novým stranám - TOP 09 (120,5 milionu) a Věcem veřejným (78 milionů).

Až za nimi skončili kvůli neúspěchu ve sněmovních volbách lidovci. Od státu inkasovali zhruba 57 milionů korun.

Zelení si na účet připsali 21 milionů, což je méně, než kolik od státu dostala jak Strana práv občanů - Zemanovci, tak i Suverenita Jany Bobošíkové.

Strany měly loni nárok na stálý příspěvek ve výši šesti milionů korun, pokud získaly ve sněmovních volbách více než tři procenta hlasů. Za každou desetinu procenta hlasů navíc dostávají ročně 200.000 korun navíc.

K tomu měly strany nárok na roční příspěvek ve výši 900.000 korun za každého svého zákonodárce a 250.000 korun za křeslo v krajském zastupitelstvu nebo zastupitelstvu hlavního města Prahy. V letošním roce se ovšem tento příspěvek za mandát sníží o pět procent.

Martin Hromádka, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme