Čip proti bolesti

4. leden 2011

Implantovaný čip zabrání přenosu bolesti.

Příští rok začnou v Austrálii klinické pokusy s miniaturním čipem, který má chránit pacienty před chronickou bolestí. Tento čip zabrání nervovému přenosu bolesti do pacientova mozku.

Čip s názvem Implantable Neuro Sensing and Stimulation (INS2) bude sloužit jako implantát v pacientově těle. Vyvinuli ho pracovníci Australského národního centra pro informační a komunikační technologii (National ICT Australia, NICTA). Vývojový tým obsahuje experty na biomedicínu a textilní technologie, dále elektroniky, strojaře a programátory. Chirurgové čip připojí na určitém místě k míše nebo k jiné klíčové části nervové soustavy.

<embed src="https://www.opennicta.com.au/__data/assets/file/0006/18096/FlowPlayerDark.swf?config=%7Bembedded%3Atrue%2CbaseURL%3A%27http%3A%2F%2Fwww%2Eopennicta%2Ecom%2Eau%2F%5F%5Fdata%2Fassets%2Ffile%2F0006%2F18096%27%2CvideoFile%3A%27http%3A%2F%2Fwww%2Enicta%2Ecom%2Eau%2F%5F%5Fdata%2Fassets%2Fflv%5Ffile%2F0012%2F26130%2FSpinalImplantv32%2Eflv%27%2Cloop%3Afalse%2CinitialScale%3A%27fit%27%2CautoBuffering%3Atrue%2CautoPlay%3Afalse%7D" width="610" height="482" scale="noscale" bgcolor="111111" type="application/x-shockwave-flash" allowFullScreen="true" allowScriptAccess="always" allowNetworking="all" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer"></embed>

Podle doktora Johna Parkera, technologického ředitele centra, už podobné čipy existují. Jejich hlavním problémem ale zatím jsou poměrně velké rozměry - dosavadní čipy vypadají zhruba jako krabička od zápalek. V současnosti vyvíjený miniaturní čip, pokud se držíme „zápalkové analogie“, bude mít velikost hlavičky zápalky. Čím menší čip bude, tím spolehlivěji bude fungovat a tím těsněji ho budou moci chirurgové napojit na nervovou soustavu.

Součástka se skládá vlastně ze dvou inteligentních čipů. Ty se nacházejí v kontejneru z polymeru o průměru asi 1,2 mm. Uvnitř je řídicí procesor, který je napájen vnějším akumulátorem o velikosti SIM karty do mobilu. Ten se dobíjí bezdrátově na dálku. Čip monitoruje elektrické signály v míše nebo v jiném nervovém spojení a může být vyladěn tak, aby svými pulsy o špičkovém napětí až 10 voltů blokoval, tlumil nebo kompenzoval signály bolesti. Čip vědci chtějí využívat jak při chronické bolesti zad nebo nohou, tak proti migrénám nebo bolestem pocházejícím z poškození nervů. Uvažuje se také o jeho nasazení při epilepsii nebo třesu, který je projevem Parkinsonovy choroby.

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.