Bongo téměř po třech letech

4. leden 2011

Téměř po třech letech přišlo na svět v Zoo Dvůr Králové mládě bongo, samička dostala jméno Malabi a dnes je jí přesně týden. Daří se jí výborně, váží 18,5 kilogramu.

„Na mládě jsme dlouho čekali, poslední se nám narodilo v roce 2008. V chovu máme deset samic a jednoho samce, právě ten byl posledním mládětem a zároveň je teď poprvé otcem malé samičky,“ řekl zoolog Luděk Čulík. Matkou je samice Mega, která rodila podruhé. Porod proběhl bez problémů, samička je zatím pochopitelně plně závislá na matce. Zoologové ji pravidelně kontrolují, dávají jí vitamíny, provádějí prevenci.

Bongo lesní je největší a nejtěžší lesní antilopa. Se svojí sytě kaštanově hnědou srstí s bílými svislými pruhy a tmavou maskou je právem považována za nejpestřeji zbarvenou a nejkrásnější africkou antilopu vůbec. Tento druh chovají v Česku pouze dvě zoologické zahrady, Zoo Dvůr Králové a Zoo Praha.

Váha samice v dospělosti se pohybuje kolem 230 kilogramů, samci mohou dosáhnout až 400 kilogramů. Bongo se vyskytuje v nížinných deštných pralesích jižní a střední Afriky. Vyhledává neprostupné pralesy, bambusové lesy a křoviny, kde nachází nejen úkryt ale i dostatek potravy. K životu potřebuje velké množství vody. Pozorováno bylo až ve výšce 4000 metrů nad mořem. Je to velmi plaché zvíře.

Antilopy Bongo s mládětem

Celkové počty nejtěžší lesní antilopy se obtížně zjišťují, neboť žijí v neprostupných pralesích. Mezi domorodci se dřív tradovalo, že dotknou-li se bonga, onemocní epilepsií. Zdá se ale, že toto tabu již neplatí a domorodci antilopy loví pro maso, kůži i rohy. Bongo je ohrožený také kácením pralesů.

autor: Zoo Dvůr Králové
Spustit audio