Invazivní druhy spustily vymírání

Příliv invazivních druhů zřejmě může zabrzdit vznik nových forem života a spustit masové vymírání. Naznačují to události, ke kterým došlo v devonských mořích před 378 až 375 miliony let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve svrchním devonu speciaci podle vědců zásadně narušil příliv invazivních druhů.

Ve svrchním devonu speciaci podle vědců zásadně narušil příliv invazivních druhů. | Foto: University of Michigan Museum of Paleontology

Masové vymírání ve svrchním devonu se považuje za jednu z pěti velkých extinkčních událostí v historii Země. Podle vědců z Ohijské univerzity bychom ale měli hovořit spíš o krizi biodiverzity. Primární příčinou totiž nebylo vymírání druhů, ale nedostatečný počet těch nově vznikajících. Při vzniku nových druhů čili speciaci se uplatňují dva hlavní mechanismy. Prvním je takzvaná vikariance - pasivní rozdělení ancestrální populace na dvě subpopulace, které se pak vyvíjejí odlišným směrem. Druhou možností je disperze, u které je vznik nových druhů výsledkem aktivní migrace malých podskupin ancestrální populace. Podle současných poznatků se při speciaci uplatňuje daleko častěji vikariance.

Ve svrchním devonu ji však podle vědců zásadně narušil příliv invazivních druhů. Díky zvýšení hladiny oceánů se některým organismům otevřelo prostředí, které pro ně dříve bylo neobyvatelné. Ty nejodolnější dokázaly přežívat na širokém spektru druhů potravy a začaly vyhlazovat původní druhy. Invazivním druhům se dařilo natolik, že vytváření nových druhů se pro ty původní stalo velmi obtížným. Výsledkem byl kolaps celého mořského ekosystému. Tato situace podle vědců v mnohém odpovídá současnému stavu, kdy se zavlékání invazivních druhů lidskou činností stalo téměř běžnou záležitostí.

Zdroj: NFS, PLoS ONE

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme