Procházka oblohou (leden)

2. leden 2011

Lednové obloze vévodí bájný válečník Orion. Podle symbolických vyobrazení třímá v rukou štít a kyj. Zprava ho ohrožuje Býk s nejjasnější hvězdou Aldebaranem, zleva ho následují jeho dva věrní souputníci – Velký a Malý pes. Stříbřitý pás Mléčné dráhy se klene od jihovýchodu k severozápadu.

Oriónův pás míří k nejjasnější hvězdě oblohy vůbec. Tou je Sírius ve Velkém psu, který tvoří jižní vrchol obrazce zvaného zimní trojúhelník, ke kterému dále patří hvězdy Procyon v Malém psu a Betelgeuze v Oriónu. Přímo nad hlavou máme Vozku se žlutavě jasnou hvězdou Capellou. Kousek níž narazíme na Blížence. Na severozápadě prochází Mléčná dráha přes Vozku, Persea a Cassiopeu. Ve Vozkovi zaujmou tři otevřené hvězdokupy – M36, M37 a M38, které jsou dobře viditelné v triedru.
Z planet je v lednu viditelný Merkur v první polovině měsíce nízko nad jihovýchodem. Tam, ale až ráno, najdeme také Venuši. Mars je nepozorovatelný. Jupiter spatříme na večerní obloze nad jihem až jihozápadem, kdežto Saturn ve druhé polovině noci nad východem až jihovýchodem. Uran je na večerní obloze nad jihem až jihozápadem a Neptun večer nízko na jihozápadem; obě tyto planety jsou ovšem viditelné jen v dalekohledech.
Pokud jde o úkazy, už v úterý 4. ledna nás čeká částečné zatmění Slunce, u nás pozorovatelné prakticky v celém průběhu. Maximální fáze, tedy okamžik, kdy je sluneční disk nejvíce zakrytý, nastane v 9 hodin 25 minut. Konec úkazu, kdy Měsíc opustí sluneční kotouč, bude v 10 hodin 52 minut. Údaje jsou pro Prahu, v dalších místech se mohou lišit maximálně o 2 až 3 minuty. Zakryto bude maximálně 79 procent slunečního disku. Protože úkaz bude probíhat nízko nad obzorem, nebudou pozorovací podmínky příliš dobré. Oči je navíc třeba chránit speciálním filtrem, který lze nahradit třeba svářečským sklem.
Tentýž den, tedy 4. ledna, ovšem už kolem 3.hodiny ráno nastane maximum meteorického roje Kvadrantid. Z konjunkcí uvidíme až 30. ledna ve 4 hodiny ráno konjunkci Venuše s Měsícem. Přiblížení bude pozorovatelné asi hodinu po konjunkci, kdy bude Venuše asi 5 stupňů nad obzorem, Měsíc 3,5° jižně.
A jako vždy ještě měsíční fáze. 12. ledna bude Měsíc v první čtvrti, 19.1. v úplňku a 26. ledna v poslední čtvrti. Přejeme vám co nejvíce jasných nocí i dnů, nejen během ledna, ale po celý rok.

Vysíláno v Planetáriu č. 01/2011, 1. - 7. ledna.

Pravidelná rubrika Procházka oblohou se vysílá každé první Planetárium v měsíci.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio