Z utajované smlouvy s Nomurou nevyplynulo nic skandálního

Vyrovnání s japonskou Nomurou kvůli IPB nepřišlo český stát tak draho, jak by mohlo. Vyplývá to z materiálů a smluv, které dnes zveřejnilo ministerstvo financí. Podle dohody o narovnání, která v roce 2006 uzavřela několikaleté soudní spory, zaplatila Česká republika Nomuře 3 miliardy a 600 milionů korun. Bez této dohody by odškodnění bylo o 17 miliard korun vyšší.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

IPB

IPB | Foto: Jan Rosenauer

„Plánovali jsme její zveřejnění už v průběhu roku 2007. Ale nezveřejnili jsme ji proto, že se bohužel v době mého krátkého ministrování nepodařilo dohodnout symetrickou dohodu s ČSOB,“ řekl exministr financí za ODS Vlastimil Tlustý, který smlouvu s Nomurou podepsal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalí ministři financí za ODS Vlastimil Tlustý a za ČSSD Jiří Rusnok v odpoledních Ozvěnách dne.

„Můj nástupce Miroslav Kalousek se pak dostal do situace ještě zostřených vztahů s ČSOB, takže se čekalo na úspěch dohody s ČSOB. Ten se ale nikdy nedostavil, stát arbitráž s ČSOB prohrál. Teď už tedy logicko nebylo na co čekat,“ vysvětlil Tlustý.

Ženevská arbitráž, která předtím dala za pravdu Nomuře, totiž řekla, že hodnota IPB by měla být vyšší než 34 miliardy korun, kdyby ji český stát nepoškodil diskriminačním chováním.

„Můžeme to interpretovat tak, že buď nucený správce, který měl prodávat majetek v hodnotě 34 miliard, ho prodal ze soboty na neděli bez výběrového řízení za jednu korunu. Nebo majetek, který měl mít hodnotu jednu korunu, protože byl za jednu korunu prodáván, česká vláda přeplatila svými garancemi o 34 miliard. V každém případě vznikla daňovému poplatníkovi škoda 34 miliard. A za to někdo nese odpovědnost,“ řekl ministr financí Miroslav Kalousek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s ministrem financí a místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem o tom, proč stát najednou odtajňuje smlouvu prodeje banky IPB, zda je Sazka nezbytná pro financování českého sportu i kdo hraje prim ve vládní koalici

S tím, že Česko díky narovnání s Nomurou ušetřilo 17 miliard korun, ale nesouhlasí například Jaroslav Spurný z týdeníku Respekt. „Může to být pravda, ale arbitráží bylo mnohem více. Tohle je výsledek jen jedné arbitráže,“ poznamenal Spurný.

Ministr financí už oznámil, že se chystá podat trestní oznámení na všechny členy bývalé vlády Miloše Zemana. „To byl naprosto tragický příklad neúspěšného zákroku státu. Mimochodem málokdo ví, že celá hra kolem IPB a ČSOB stála daňové poplatníky přibližně, a to zaokrouhluji, dvě stě miliard korun. A jeho autorem byla nepochybně vláda pana předsedy Zemana,“ poznamenal k tomu Tlustý.

Podle Spurného z týdeníku Respekt ale trestní oznámení oprávněná nejsou. „Těch arbitráží bylo mnohem více a my nevíme, jaká byla skutečná hodnota IPB. Navíc v době, kdy Zemanova vláda vyhlásila s ČNB nucenou správu, byla banka v tak špatné situaci, že nic jiného nešlo udělat, aby se vůbec zachránily peníze tehdejších klientů IPB,“ podotkl Spurný.

Nomura vlastnila v bance 46 procent a včetně úroků, by měla nárok na 20 miliard a 600 milionů korun od České republiky.

Tím, že se obě strany dohodly na ukončení sporů, a zavázaly se nepokračovat v dalších soudech nebo trestních oznámeních, byl prostor pro vyjednání nižšího narovnání - právě oněch necelých 4 miliard korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaroslav Spurný z týdeníku Respekt v pořadu Stalo se dnes.

Z dnes zveřejněné smlouvy nevyplynula žádná skandální odhalení, jak doufali její kritici z roku 2006.

Dohodu s Nomurou připravil i bývalý ministr za ČSSD Jiří Rusnok. Ta ale nikdy nebyla podepsaná.

„To co jsem já připravoval, bylo připravováno s vědomím, že čas postupně zacelí pocity a emoce a že moji nástupci ve funkci v tom budou pokračovat a mohli by dojít k tomu řešení, které jsem já jako jednu z alternativ uvažoval. To znamená, pojďme se raději dohodnout, byť s bankou, kterou zrovna teď nemáme rádi, na tom, že nikdo nikomu nic nedlužíme a tím se vyhněme komplikacím pro Českou republiku,“ vysvětlil Rusnok.

Jitka Hanžlová, Ondřej Houska, Veronika Sedláčková, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme