Směrové mobilní vysílání

6. leden 2011

Nové směrové bezdrátové sítě by mohly výrazně prodloužit provozní dobu mobilních počítačů.

Současné notebooky, chytré telefony a další mobilní zařízení se při využívání bezdrátového spojení, např. Wi-Fi, chovají značně neekonomicky. I když přístroj najde a zkontaktuje komunikační uzel, stále zbytečně vysílá data všemi směry. Inženýři z Riceovy univerzity v Houstonu se proto snaží přijít s mobilní technologií, která bude schopna vysílat svazky vln jen tím směrem, ve kterém komunikační uzel leží.

Pokud by vědcům podařilo změnit všesměrové vysílání mobilních Wi-Fi antén na úzce směrové, mobilní přístroje by měly zhruba jen poloviční spotřebu. Navíc při zbytečném vysílání nesprávnými směry dochází k překryvům signálů z různých okolních přístrojů, a to spojení ruší a zpomaluje. Když přístroj komunikační uzly teprve vyhledává, je všesměrovost pochopitelná. Ve chvíli, kdy je už najde a zná jejich polohu, je tato vlastnost spíš na obtíž.

Výzkumníci z Riceovy univerzity proto přicházejí s pokročilou technologií tzv. směrování vyzařovaných svazků, anglicky beamsteering. Tato technologie není zcela nová, avšak používá spíš pro větší nemobilní zařízení, např. pro retranslaci v rámci vysílačů bezdrátových sítí. Tato technologie totiž dosud vyžadovala velké rozměry přístroje, zapojení více antén v jednom vysílači a také poměrně velké výkonostní nároky pro zdroje energie. Výzkumníci ale dokázali, že směrovou vysílací technologii lze určitým způsobem zmenšit rozměrově i výkonnostně. Směrování svazků lze pak použít i u dnešních malých mobilních zařízení. Úspora energie pak činí podle konkrétního řešení mezi 40 a 55 %.

Směrování svazků ale nelze řešit jen u každého jednoho přístroje zvlášť. V celé lokální bezdrátové síti musí probíhat jakési "kolektivní vyjednávání" mezi uzly, anténami a mobilní přistroji. To obstarává software s názvem BeamAdapt. V této síti nakonec dochází k optimálnímu kompromisu, kdy se signály neruší a dojde k minimalizaci energetických nároků. BeamAdapt musí mít v takové síti všichni. Agresivní směrové vysílání jednoho přístroje bez bez vyjednávání s dalšími účastníky by totiž mohlo spojení v celé síti zničit.

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.