Nejnižších penzí by se chystané změny dotknout neměly, říká Drábek

Letos na konci září přestane platit dosavadní vzorec výpočtu výše důchodů. A to na základě nálezu Ústavního soudu z dubna loňského roku. Ten vládě přikázal vyměřování penzí změnit. Nový způsob výpočtu už je připraven, ještě ale není jisté, jak bude nakonec přesně vypadat. Ministr práce Jaromír Drábek ale tvrdí, že změny by se neměly dotknout nejnižších penzí, tedy důchodů kolem 7 tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaromír Drábek

Jaromír Drábek | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Ministerstvo práce a sociálních věcí vypracovalo návrh nového vzorce výpočtu nově přiznávaných důchodů. Návrh je v meziresortním připomínkovém řízení a vyjadřují se k němu i politické strany. Ministr Jaromír Drábek vysvětlil, že z přibližně pěti variant vybral jeho úřad tu, která je optimální z několika základních hledisek.

„Nesmí zvýšit deficit důchodového růstu. V tuto chvíli nemá státní rozpočet prostředky na to, abychom zvyšovali příspěvek do důchodového účtu. Ten je naplňován z odvodů sociálního pojištění, z toho jsou vypláceny starobní a invalidní důchody a není možné zvyšovat deficit důchodového účtu. To znamená, že to řešení musí být rozpočtově neutrální,“ vysvětlil.

Přehrát

00:00 / 00:00

MPSV vypracovalo návrh nového vzorce výpočtu nově přiznávaných důchodů. Podrobnosti od Jitky Hanžlové ve Večerním Radiožurnálu.

Pro ministra Drábka je zásadní také otázka, kterých skupin důchodců - podle výše penze - se připravovaná změna dotkne. „Pokud musíme podle nálezu Ústavního soudu zvýšit výpočet důchodů pro vysokopříjmové kategorie občanů, tak nám nezbývá než se postupně, v dlouhém přechodném období - a to je základ návrhu - posunout k novému výpočtovému vzorci tak, aby rozdělení bylo vícezásluhové,“ přiblížil.

Dodal, že základním momentem, který navrhl, bylo to, aby se nesnižovaly úrovně nejnižších důchodů. „To znamená, abychom nevytvářeli situaci, aby nově přiznávané důchody nebyly v té nejnižší kategorii ještě nižší. A tam se střetáváme s jinými názory, kde například Věci veřejné přišly s návrhem, aby byly sníženy výpočtové důchody i právě u těch nejnižších kategorii. Můj názor je takový, že to není správný přístup,“ uvedl.

Princip solidarity

Důchodový systém je založen na principu solidarity. Ovšem Ústavní soud řekl, že ani principy solidarity nemohou vést k úplné nivelizaci a nemohou zcela potlačit princip zásluhovosti. Vypočetl, že průměrná výše důchodu tvoří 44 procenta hrubého průměrného příjmu a přes 50 procent průměrné čisté mzdy.

Ovšem u lidí s vyšším platem, kteří také více přispívají do penzijního systému, tvoří důchod jen 19 procent jejich předchozích příjmů. Jak by se jim měl důchod zvednout?

„Návrh, který předkládáme, směřuje k tomu, aby se ten původní, minimální náhradový poměr u vysokopříjmových kategorii zvýšil z dnešního přibližně 19 procentního náhradového poměru na přibližně 25 procentní náhradový poměr,“ přiblížil ministr Drábek.

Na nový systém, který by vyhověl požadavkům Ústavního soudu, by se mělo přejít postupně během pěti let. Bude se týkat jen těch lidí, kteří teprve do důchodu budou odcházet.

Diskuse o návrhu ministerstva práce by měla být uzavřena během ledna. Pokud má být nový zákon v účinnosti od 30. září, jak nařizuje Ústavní soud, měl by být přijat do konce pololetí. Z toho vyplývá, že vláda musí návrh projednat nejpozději v únoru.

Jitka Hanžlová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme