Maďarské občanství slovenské Maďary neláká. Hlásí se jich o něj málo

Od nového roku můžou zahraniční Maďaři žádat o maďarské občanství. Tato iniciativa vlády Viktora Orbána vzbudila nevoli hlavně na Slovensku, kde žije půlmilionová maďarská menšina. Zájem slovenských Maďarů je ale zatím jen minimální.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V maďarské vesnici Dunakiliti našla nový domov řada Slováků

V maďarské vesnici Dunakiliti našla nový domov řada Slováků | Foto: Vojtěch Berger

Zatímco Orbánova vláda počítala s desítkami tisíc zájemců o maďarské občanství, realita je podstatně skromnější. Na maďarské úřady se vydávají ze Slovenska spíše ojedinělí žadatelé.

Svoje pohnutky vysvětlují svým maďarským původem. Nechtějí prý ze Slovenska utéct, jen se přihlásit ke svým kořenům, aspoň symbolicky.

Háček je v tom, že minulá slovenská vláda Roberta Fica přijala protizákon, podle kterého každý, kdo získá maďarské občanství, přijde o to slovenské.

Současný kabinet Ivety Radičové chce tuhle normu zmírnit. Dvojité občanství by podle něj příště nesměli mít jenom státní zaměstnanci, třeba policisté.

V nedávném rozhovoru dokonce i expremiér Fico připustil, že obavy z malé loajality slovenských Maďarů byly přehnané.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme