Výměna řidičáků nikdy neskončí

4. leden 2011

V tuto chvíli u nás má zhruba 260 tisíc řidičů neplatný řidičský průkaz. Jednalo se o jednu z povinností, které jsme měli splnit v průběhu posledních čtyř let a jejíž termín vypršel včera se skončením roku 2010. Co to znamená?

Druhá etapa výměny řidičských průkazu začala na počátku roku 2007, přičemž rozhodující bylo datum vydání průkazu. „Výměna se týkala průkazů vydaných od 1. ledna 1994 do 31. prosince 2000,“ konstatuje právník Zdeněk Svátek.

Dalo se to poznat jednoduše. „Slouží to jako vodítko pro řidiče. Pokud uvidí na svém řidičském průkazu razítko policie, znamená to, že si musí jít průkaz vyměnit,“ dává jednoduchou radu šéf odboru dopravně správních agend pražského magistrátu Josef Mihalík.

Zatímco po první etapě si nevyměnilo řidičák přes půl miliónu lidí, nyní je to o dvě stě tisíc méně. Tehdy se ovšem jednalo převážně o seniory, kdežto nyní si průkazy nevyměnila řada lidí mezi třicátým a čtyřicátým rokem věku, kteří jezdí, řídí, a doklad tedy potřebují.

„Pokud by někdo vyjel s neplatným řidičským průkazem 1. 1. 2011, musí počítat s tím, že si k řidičáku vezme občanský průkaz a dva tisíce korun na blokovou pokutu.“

Pokuta ve správním řízení může být od 1.500 do 2.500 korun a k tomu zaplatíme poplatek za správní řízení tisíc korun. Nevyměnění řidičáku se tedy prodraží. Řidič sice neztratí řidičské oprávnění, tedy schopnost a možnost řídit, jako v případě, že se například vyboduje za přestupky, ale prostě nemá platný doklad. Policisté ho za to mohou pokutovat nebo předat správnímu orgánu. Proto je potřeba na úřad zajít co nejrychleji. „Řidičský průkaz vám vyměníme, ale už za správní poplatek 50 korun.“

Na výměnu už by měli začít myslet i ti, co mají průkaz vydaný po roce 2000. „Ostatní, kteří mají řidičské průkazy vydané až po roce 2000, mohou až do roku 2013 žádat o výměnu za průkaz nového vzoru,“ dodává Zdeněk Svátek. To se týká víc než miliónu dalších motoristů.

Nové, tedy i ty už vyměněné, průkazy mají omezenou platnost. „Průkaz platí deset let a potom musí být vyměněn. Výměna bude probíhat bez poplatku,“ uzavírá Zdeněk Svátek. Kolotoč výměn se tak už vlastně nikdy nezastaví.

autor: pgj
Spustit audio