Záplavy v Austrálii mohou zvednout ceny uhlí nebo pšenice

Situace v záplavami postižené Austrálii se dál zhoršuje. Podle agentury Reuters patří k nejhůře postiženým místům jak farmy, tak i hornická města. Zemědělství a těžební průmysl, o které se australská ekonomika opírá, tak nadále trpí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zaplavené město Emerald v australském Queenslandu

Zaplavené město Emerald v australském Queenslandu | Foto: AFP

Už podle prvních odhadů největší záplavy za posledních několik desetiletí způsobily škody za více než miliardu dolarů. Vzhledem k tomu, že Austrálie je důležitým vývozcem mnoha komodit, může to pocítit celý svět. Potvrzuje to analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil:

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak mohou záplavy v Austrálii ovlivnit ceny komodit, vysvětlovat na Rádiu Česko analytik Karel Potměšil

„Tato situace je nepříjemná hlavně pro odběratele zde produkovaných surovin a také pro konkrétní společnosti ze zahraničí, které v postižené oblasti působí. Austrálie jako taková nicméně není až takovým ekonomickým centrem, aby její potíže světovou ekonomiku nějak výrazně ovlivnily.“

Negativní vlivy se podle Potměšila projevují hlavně na komoditním trhu. Austrálie je například čtvrtým největším vývozcem pšenice na světě. Kvůli záplavám proto už včera její cena vzrostla o 1,5 procenta a růst zřejmě bude i nadále.

„Již vloni podobné události poměrně výrazně cenami pšenice pohybovaly. Během loňského roku posílily prakticky o 50 procent a současné australské povodně určitě budou napomáhat tomu, aby se světové ceny pšenice udržovaly na stávajících vysokých úrovních nebo aby ještě nadále rostly,“ uvedl Potměšil s tím, že stejný vývoj se dá očekávat i u cukru.

Australské firmy odhadují, že záplavy postihly až tři čtvrtiny exportu uhlí. Největší hráči jako Rio Tinto už přitom ohlásily, že kvůli tomu nezvládnou splnit své závazky.

„Momentální dění znamená především to, že bude v pacifickém regionu výrazně podvázán obchod s uhlím, které se nebude moci dostat z Austrálie k hlavním odběratelům do Číny a Japonska. Pro svět to znamená především výrazné zrychlení dosavadního růstu cen uhlí na trzích,“ doplnil analytik na Rádiu Česko.

Martin Hromádka, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme