Sahelanthropus se bál šavlozubých šelem

Sedm milionů let starý hominid se zřejmě třásl před několika druhy šavlozubých šelem. Dva zbrusu nové objevili francouzští vědci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fosílie lebky primáta Sahelanthropus tchadensis , známá pod přezdívkou Toumai

Fosílie lebky primáta Sahelanthropus tchadensis , známá pod přezdívkou Toumai | Foto: GNU Free Documentation Licence, Version 1.3, Didier Descouens

Primát Sahelanthropus tchadensis žil asi před 7 miliony let v centrální Africe. Fosílie jeho lebky, známá pod přezdívkou Toumai (v místním dialektu Naděje života) byla nalezena v roce 2001 v Čadu. Přesná pozice tohoto druhu na vývojovém stromě primátů není zcela jasná. Umístění otvoru na spodině lebky však naznačuje, že se pohyboval vzpřímeně, což je prvek typický spíš pro linii vedoucí k člověku než velkým lidoopům. Pochybnosti o tom, jestli Sahelanthropus je či není přímým předkem člověka přetrvávají, a vědci zatím dál zkoumají místo unikátního nálezu.


Již dříve zde paleontologové objevili pozůstatky šavlozubé kočky Machairodus kabir, který vážil 350 až 490 kg a s primáty Sahelanthropus žil bok po boku. K němu se teď přidružily další dvě šavlozubé šelmy o velikosti dnešních lvů, které popsali vědci z Univerzity v Poitiers. Obě byly identifikovány jako dosud neznámé druhy, které patří do rodů Lokotunjailurus a Megantereon. Důkazy o tom, že by tyto kočky lovily primáty Sahelanthropus, zatím nemáme. Vědci spekulují o tom, že Sahelanthropus se šelem bezesporu obával, ale zároveň je potřeboval ke svému přežití. Šavlozubé kočky lovily velkou kořist, na jejíž mršinách se přiživovala řada dalších živočichů. A není vyloučené, že ve frontě čekající na hostinu postávali i naši potenciální předkové.

Rekonstrukce tváře Sahelanthropa | Foto: GNU Free Documentation Licence, Version 1.3, Mateuszica EW

BBC, Comptes Rendus Palevol


redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme