Jihočeši se mohli pokochat pohledem na částečné zatmění Slunce

4. leden 2011

V úterý dopoledne pozorovali lidé částečné zatmění Slunce. Měsíc ho zakrýval téměř z 80 procent a jihočeská obloha nabídla ideální pozorovací podmínky. Maximální zatmění Slunce, pozorovatelné v Českých Budějovicích, nastalo v 9 hodin a 23 minut.

V Českých Budějovicích zamířila také asi stovka lidí do planetária. Velký zájem veřejnosti udělal radost i ředitelce planetária Janě Tiché: „Pěkné je, když se zešeří a ze Slunce na nás svítí jen ze zbývajících 20 procent. Pořád to není zatmění úplné, takže nemůžeme vidět sluneční korónu a související efekty. Při pohledu dalekohledem jsou ale viditelné sluneční skvrny.“

„Je to hezká ukázka, že už lidstvo poznalo zákony nebeské mechaniky a umí spočítat, kdy zatmění nastane,“ dodala Tichá.

Přímo v planetáriu byl k dispozici přenosný dalekohled, který putoval nejdříve na střechu a pak před budovu do parku. Lidé dostávali i speciální sluneční sklíčka.

Největší zájem byl o velký hvězdářský dalekohled v kopuli planetária. Tam se dalo sledovat zatmění čočkou dalekohledu pomocí filtru i pouhým okem a nebo obraz promítaný na papírovou desku. V hlavním kinosále měli návštěvníci k dispozici i přímý přenos pozorování z hvězdárny na Kleti.

A jak se pozorování líbilo lidem, to zjišťoval v krátké anketě redaktor Martin Pokorný.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio