Gója prvním mládětem roku 2011

4. leden 2011

Prvním a jediným mládětem, které se narodilo 1. ledna, a to jen pár minut po půlnoci, je samička vodušky červené Gója. Na svět přišla jako sedmé mládě samice Engee, které je deset let. Otcem novoročního mláděte se stal samec Leclerc, který přišel do Zoo Dvůr Králové před dvěma lety ze Zoologické zahrady Sigean ve Francii.

Dnes dopoledne samičku Góju, tedy ve třech dnech jejího života, zoologové vážili a už se může pochlubit úctyhodnými osmi kilogramy. „Veterinář ji zkontroloval, provedli jsme zástřih, dostala potřebné vitamíny,“ uvedl zoolog Luděk Čulík a dodal, že mláděti se daří, prospívá, bezprostředně po porodu se hned začalo stavět na nohy a dnes už téměř bez problémů stojí.

Druhé mládě roku 2011 spatřilo světlo světa další den, tedy 2. ledna. Je jím opět voduška červená, tentokrát jde o samce, který dostal jméno Nernet.

První vodušky červené přišly do Zoo Dvůr Králové v roce 1974 a to přímo z afrického odchytu. Za celou dobu chovu těchto zvířat se ve zdejší zahradě narodilo 389 mláďat.

Mládě vodušky červené

Vodušky červené neboli lečve obývají střední a jižní Afriku, vyskytují se většinou v bažinatých oblastech nebo okolí řek a jezer, kde požírají vodní rostliny. Patří mezi velmi dobré plavce a díky větší délce svých končetin se dokáže poměrně rychle a ladně pohybovat i po povrchu pokrytým bahnem.

Mláďata budou mít návštěvníci možnost vidět pravděpodobně v jarních měsících, kdy budou moci jít do venkovních výběhů.

1. leden sebou přinesl změnu otevírací doby v Zoo Dvůr Králové. První návštěvníci mohou do areálu přijít v 9 hodin, ve všední dny zůstává zahrada otevřena do 16 hodin. Prodloužená otevírací doba je každý víkend a to až do 19 hodin. Kdo před vánočním shonem nebo vánočními svátky neměl čas prohlédnout si vánoční zoo, má stále šanci a to celý leden.

autor: Zoo Dvůr Králové
Spustit audio