Ceny bytů v loňském roce nadále padaly. Stejně i tržní nájmy

Ceny bytů v Česku v loňském roce dál padaly. Vůbec největší pokles přišel hned na začátku roku, poté se tempo zlevňování snížilo. Rozdíly mezi jednotlivými regiony ve vývoji cen nemovitostí ale byly velké. Hodnotu si držely pozemky, hlavně ty kolem velkých měst.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Byty

Byty | Foto: Tomáš Adamec

Nejvíc loni zlevnily byty na severu Čech a na Zlínsku. „Po celý rok šly ceny bytů trvale směrem dolů prakticky ve všech místech České republiky. K nevýraznějšímu poklesu cen došlo ve Zlíně, Liberci a Praze,“ říká Petr Čech z internetového serveru realitymix.cz, který hodnotu nemovitostí dlouhodobě sleduje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pohyb cen nemovitostí v loňském roce se zajímal redaktor Tomáš Medek.

V Praze se podle něj ceny snížily o více než 11 procent, v Liberci o více než 16 procent a ve Zlíně o více než 10 procent. Průměrná cena bytu v hlavním městě se tak za jediný rok snížila o půl milionu na 3 miliony a 300 tisíc korun.

„Jedinými městy v České republice, které si udržely hodnotu nemovitostí na stejné úrovni v lednu a v prosinci roku 2010 jsou České Budějovice a Ostrava. Průměrný byt v Českých Budějovicích stál po celý rok 1 a půl milionu korun a v Ostravě 1 milion 150 tisíc,“ upřesnil Petr Čech.

Nabídka převyšovala poptávku

Počet prodávaných bytů v nabídce realitek se po celý loňský rok zvyšoval a nabídka na trhu tak výrazně převyšovala poptávku. Poklesu cen pomohly i nedobrovolné dražby nemovitostí za skoro miliardu korun. Šéf realitní kanceláře Maxima reality David Černík si myslí, že třeba v Praze už zlevňování bytů pokračovat nebude.

„Řekl bych, že prodávající se už dostali na určité psychologické dno, za které chtějí prodat, a ti, co vyloženě prodat nemusí, tak už cenu víceméně drží. Z toho důvodu je podstatně těžší vlastně domluvit nějakou zajímavější výraznější cenu. Je to i dáno tím, že v Praze v podstatě není zas tak velký problém s nesplácením hypoték, tudíž tlak na prodej není zas až tak enormní,“ vysvětluje Černík.

Rok 2010 byl i ve znamení dalšího snižování tržních nájmů. „K nejvyššímu poklesu ceny pronájmu došlo v Ústí nad Labem, kde cena pronájmu za rok 2010 klesla o 12 procent, druhý největší pokles zaznamenala Ostrava, kde cena pronájmu klesla o 10 procent na prosincovou hodnotu 7700 korun za šedesátimetrový byt. Jediným městem v Česku, kde tržní nájemné rostlo byly České Budějovice,“ dodává Petr Čech.

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme