Chybějící anesteziology ve středočeských nemocnicích nahradí lékaři ze záchranky

Řešení situace po odchodu lékařů hledal dnes odpoledne hejtman David Rath s řediteli jednotlivých krajských nemocnic. Nemocnice vlastněné středočeským krajem by v březnu mělo opustit 143 doktorů. Nejvíce by jich mělo odejít podle podaných výpovědí z kladenské, kolínské a příbramské nemocnice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékaři v nemocnici v Příbrami sledují operaci na monitoru

Lékaři v nemocnici v Příbrami sledují operaci na monitoru | Foto: Pavel Pavlas

Výsledkem jednání je pouze částečné řešení. Například chybějící anesteziology z kladenského a kolínského ARO by mohlo nahradit až deset lékařů ze středočeské záchrané služby. Potvrdil to ředitel záchranky Martin Houdek.

„Podle prvních informací je tak deset anesteziologů včetně mě ochotno sloužit tam, kde bude potřeba. V této chvíli se ale s největší pravděpodobností jedná pouze o Kolín a o Kladno,“ řekl.

Podle středočeského hejtmana Davida Ratha většina těchto lékařů stejně vypomáhá v nemocnicích, takže to pro ně není nic nového, nic mimořádného. Lékaři ze záchranné služby by podle jeho slov mohli pomoci zejména v době služeb a o víkendech.


Druhým řešením jsou výběrová řízení, která by měli ředitelé nemocnic za chybějící lékaře vyhlásit v následujících dnech. Nemocnice budou hledat nové zaměstnance také pomocí inzerátů.

Ředitelé nemocnic nabízejí jednání

Pokud jde o příbramskou porodnici, kde podali výpověď téměř všichni lékaři, ředitel Stanislav Holobrada chce s odcházejícími lékaři ještě jednat, protože si myslí, že ne všichni odcházejí kvůli platovým podmínkám, a že by zároveň mohli výpovědi stáhnout. On by s tím souhlasil. Pokud tak porodníci neučiní, bude hledat nové lékaře mezi ambulatními příbramskými gynekology.

„Mělo by se jednat přibližně o osm až dvanáct lidí," uvedl.

Ředitel kolínské nemocnice Petr Chudomel připomínky odcházejících lékařů chápe, zvýšit platy jim ale nemůže.

„Bohužel nemáme vnitřní rezervy k tomu, abychom navýšili o jimi požadovaných zhruba dvacet tisíc korun. To v případě kolínské nemocnice dělá 56 milionů korun ročně, což je částka, která je velmi významná. Zatím nemohu nabídnout nic než krev, pot a slzy,“ řekl.

Kolik lékařů nakonec ze středočeských nemocnic opravdu odejde, bude jasné na konci února, kdy by si měli začít vybírat dovolenou a náhradní volna.

Pavel Pavlas, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme