Španělé si zvykají na protikuřácký zákon. Časem by mohl platit plošně v celé EU

Ve Španělsku platí od prvního lednového víkendu jeden z nejpřísnějších protikuřáckých zákonů v Evropě. V zemi, která byla dosud k vyznavačům nikotinu velmi benevolentní. Evropská komise zároveň začala připravovat směrnici, která by zákaz kouření na určitých místech zavedla plošně v rámci celé Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cigarety. Kouření. Kuřáci. Kuřák.

Cigarety. Kouření. Kuřáci. Kuřák. | Foto: Free Digital Photos

Španělští restauratéři i kuřáci se nicméně bouří a varují před rizikem nárůstu nezaměstnanosti a úbytkem daňových zisků z tabákových výrobků. Zvlášť v době, kdy se Španělsko potýká s velkými ekonomickými problémy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovnice ČRo v Madridu Ľubica Zlochová, novinář z Londýna Jan Jůn a místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček v odpoledních Ozvěnách dne.

Ve Španělsku platil protikuřácký zákon už od roku 2006. „S přípravou tvrdšího zákona se začalo na konci roku 2009 s tím, že se měl schválit na jaře 2010. S novou úpravou ale nesouhlasili zejména provozovatelé menších restaurací. Návrh byl nakonec schválený na podzim,“ popsala situaci spolupracovnice ČRo v Madridu Ľubica Zlochová.

Jak účinně se ale bude trestat porušování nového zákona, se teprve uvidí. Situace by totiž mohla připomínat například scénář v Řecku. Tam sice zákaz kouření platí, ale jen málokdo ho dodržuje.

Jinak je to například ve Velké Británii, kde platí zákaz kouření na veřejných místech, včetně barů, restaurací a pracovišť od roku 2007. „Zákon se ujal, je dodržován, ovšem přinesl celou řadu obrovských a nečekaných paradoxů,“ poznamenal novinář z Londýna Jan Jůn. Došlo například k zavírání hospod, zejména na vesnicích.

Evropská komise uvažuje o tom, že by platil plošný zákaz kouření ve všech státech EU na místech, jako jsou restaurace, úřady nebo zastávky. „Myslím si, že krok za krokem k tomu dojde,“ řekl místopředseda Evropského parlamentu, europoslanec za ČSSD Libor Rouček s tím, že zákaz kouření podporuje.

Upřesnil, že Evropská komise už připravuje příslušnou směrnici. Na nových pravidlech by se poté musely shodnout členské státy Evropské unie a schválit by je musel Evropský parlament. „Je to běh na delší trať, ale nic nebrání jednotlivým státům, aby to zavedly. Česká republika se tomuto trendu vymyká pod falešnou záminkou ochrany svobody,“ dodal Rouček.

Veronika Sedláčková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme