Polské firmy nabízejí v tuzemsku ‚legální drogy‘

V Moravskoslezském kraji přibývají obchody, které nabízejí takzvané legální drogy. V Ostravě a v Českém Těšíně je zakládají polské společnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Drogy v Brně

Drogy v Brně

Jeden ze zákazníků zmíněných obchodů, identifikovatelných jako smíšené zboží, prozradil, že si pravidelně chodí kupovat takzvaný concreet. Jeho účinky srovnává s marihuanou: „Není tam žádný obsah THC, radši kouřit tohle, než se nechat zavřít.“ Po droze se mu prý lépe pracuje.

Podle Marie Staňkové z Ústavu soudního lékařství jsou účinky drog podobné extázi. „Provedli jsme analýzu některých prodávaných vzorků. Prokázali jsme mefedron a látku spice,“ popsala.

Přehrát

00:00 / 00:00

drogy.mp3

Obchody zakládají polské firmy, protože po změně tamní legislativy je policie v Polsku všechny zavřela. Látky obsažené ve zboží na seznamu českých zakázaných látek nejsou. Na zdraví ale mohou mít stejné účinky jako jiné podobné avšak zakázané drogy.

„Látky jsou známy poměrně krátkou dobu. Rizika jsou. V Evropě jsou zaznamenána i úmrtí po požití těchto látek,“ upozornila Staňková.

Dominika Rojtová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme