Gallupův ústav Obamovi: Mohlo to být horší

Američtí republikáni si brousí zuby na reformu zdravotnictví prezidenta Obamy. Dnes nastupují ve Washingtonu kongresmani vzešlí z listopadových voleb a republikáni chtějí využít nově nabyté většiny ve Sněmovně reprezentantů, aby rozcupovali úhelný kámen prezidentovy domácí politiky. Podle veřejnosti ale Barrack Obama zdaleka není na kolenou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama s dcerami Sashou a Malií v Růžové zahradě před Bílým domem přítomným hostům a novinářům připomněl, co je podle něj podstatou svátku Dne díkuvzdání

Barack Obama s dcerami Sashou a Malií v Růžové zahradě před Bílým domem přítomným hostům a novinářům připomněl, co je podle něj podstatou svátku Dne díkuvzdání | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Američtí demokraté utrpěli tvrdou porážku v listopadových volbách do Kongresu. Popularita Barack Obama Obamy klesla pod 50 procent, nezaměstnanost neklesá a Guantánamo, které Obama slíbil zavřít do roka a do dne, nedokázal zavřít ani do dvou let.

Při čtení komentářů nejenom v zaoceánských, ale i některých českých novinách můžete mít pocit, že je Barack Obama odepsaný prezident. Ale analytici varují: Ne tak rychle!

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Víta Pohanky

Prvnímu černošskému prezidentovi věří ještě pořád podstatně víc lidí, než ve stejné době jejich funkčních období namátkou Ronaldu Reaganovi nebo Billu Clintonovi.

„Teď je to 46 procent. Už mnoho a mnoho měsíců schvaluje výkony Baracka Obamy jako prezidenta kolem 45 procent Američanů. To je obdivuhodné, říká Frank Newport, editor renomovaného Gallupova ústavu, jedné z nejspolehlivějších organizací pro výzkum veřejného mínění.

Jenže Barack Obama s sebou přinesl před dvěma lety pro velkou většinu Američanů obrovskou naději v reálnou změnu. Skoro sedmdesáti procent Američanů v něj věřilo.

Popularitu posiluje dobrá ekonomika ale i pohled na USA v zahraničí

Jazýčkem na vahách popularity je ekonomika. Makroekonomická čísla mohou být optimistická a vypovídat o rostoucím tempu hospodářství. Ale když bude bez práce dál 9 až 10 procent Američanů, znamená to pro Baracka Obamu vážný problém.

„My tady v Gallupově ústavu předpovídáme, že v příštích několika měsících může nezaměstnanost začít klesat a celkově se situace zlepší,“ odhaduje Newport.

Ani zahraniční politika podle Franka Newporta není zanedbatelná a hraje svou roli v tom, za jak úspěšného prezidenta Baracka Obamu považují.

„Pro George Bushe byla válka v Iráku velkým minusem. Válka v Afghánistánu hodnocení prezidenta Obamy v tuhle chvíli moc nepoznamenává. Názory Američanů na smlouvu START jsme zkoumali a veřejnost byla pro její podpis a ratifikaci,“ popisuje Newport. Podle něj v tuhle chvíli dění v zahraničí nemá špatný vliv na jeho podporu.

Američtí vojáci | Foto: Fotobanka stock.xchng

Koncem roku dělal Gallupův ústav analýzy spokojenosti s vývojem ve Spojených státech a ta se u obyvatel pohybuje pod dvaceti procenty. Američané tedy nejsou šťastnější, spokojenější nebo pozitivněji naladění, než byli před dvěma lety.

Vzhledem k tomu, jak jsou Američané obecně spokojeni se svými životy, si Obama tedy taky nevede až tak špatně.

Vít Pohanka, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme