Představitelé Jihočeského kraje jednali s řediteli nemocnic o odchodech lékařů

5. leden 2011

Jak řešit situaci v jihočeských nemocnicích v souvislosti s akcí lékařů „ Děkujeme, odcházíme". Právě o tom v úterý jednali představitelé Jihočeského kraje s řediteli nemocnic. Z osmi jihočeských nemocnicích bylo podáno 23 výpovědí v Českém Krumlově, 30 v Jindřichově Hradci, 29 v Táboře a 17 v Písku. Celkem se tedy rozhodlo odejít 99 z 984 lékařů.

Hejtman Jiří Zimola k jednání řekl: „V Jihočeském kraji jsme zaznamenali 99 výpovědí ve čtyřech nemocnicích. Nejhorší situace je v českokrumlovské nemocnici, kde odchází v podstatě třetina lékařů. Druhá nejzávažnější situace je v Jindřichově Hradci, méně závažná je v Táboře a Písku.“

„Na schůzce jsme ředitelům jednotlivých nemocnic uložili, aby nám nastínili jejich vlastní koncept, zda to zvládnou díky lékařům, kteří zůstávají. Koncept chceme mít připraven do konce týdne. Teprve poté začneme, případně i ve spolupráci se záchrannou službou, řešit, jak pacienty převážet do jiných nemocnic,“ vysvětlil hejtman Zimola.

Náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Ivana Stráská, která má resort zdravotnictví na starosti, doplnila: „Budeme samozřejmě dělat vše pro to, aby pacient nepocítil omezení v dostupnosti a kvalitě zdravotní péče. Doufáme, že krizová varianta po 1. březnu nenastane, že ministerstvo najde řešení a odvahu s lékaři jednat. Snad najde způsob, jak tento palčivý problém vyřešit.“

Oborově se možný nedostatek lékařů dotkne primárně chirurgie a interny, dále je to různé v jednotlivých nemocnicích. Problém se může vyhrotit zejména na odděleních s nízkým počtem lékařů. Dále například na ortopedii, neurologii, ARO a gynekologii v Jindřichově Hradci. V Českém Krumlově pak na pediatrii a radiologii.

autor: Ivan Mls
Spustit audio