Helena Suková

Hostem Radiožurnálu byla bývalá úspěšná tenistka Helena Suková, která v současné době působí jako psycholožka. Zavzpomínala především na dobu, kdy se rozhodla rozloučit s tenisem, tedy na léto roku 1998. Jak přiznává, jednalo se o rázný krok, který jí úplně změnil život.

„Když jdete do důchodu v 65 letech, jste na to trochu připraveni. Jde o přirozený vývoj. U sportovce však přichází konec kariéry brzy a je to řez, který ne každý zvládne,“ připouští. Sama prý nejprve lenošila a radovala se z toho, že nic nemusí. Následně procházela i dvouměsíčním obdobím, kdy jen skládala puzzle. „Pak jsem si koupila psa, ale ani ten mi nedal takovou náplň, jakou mi dával sport,“ uznává.

Tou dobrou by jistě uvítala zkušenosti, které získala při studiu psychologie nebo během své praxe. O konci sportovní kariéry psala Helena Suková dokonce svou rigorózní práci. „Mluvila jsem se 40 sportovci, ale ne každému se chtělo odpovídat. A plno zkušeností jsem měla z vlastního života,“ nastiňuje.

I ona se během své sportovní kariéry neobešla bez zničených raket. „To bylo v mladické nerozvážnosti a navíc v době, kdy jsem jich měla dost,“ říká s úsměvem. V době, kdy tenisových raket bylo méně, o ně spíš pečovala a dávala na ně pozor.

Bývalá tenistka Helena Suková popsala, jak se rozhodla pro psychologickou praxi

Moderátorka Lucie Výborná se Heleny Sukové ptala také na psychologickou praxi. Proč se vlastně nevěnuje sportovní psychologii? Těší se dnes do práce? A jak se dostala k hokeji? I to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Helenou Sukovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio