České úřady kvůli dioxinu posílí kontroly potravin

Evropská komise žádá německé úřady, aby ji informovaly o rozsahu nákazy, která postihla tamější drůbeží a prasečí farmy. Zhruba tisíc jich Němci preventivně uzavřeli po zjištění, že se do krmiva dostal rakovinotvorný dioxin. Česká veterinární správa označuje aféru za čistě německou záležitost. Tuzemským spotřebitelům prý nebezpečí nehrozí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kuře (ilustr. obr.)

Kuře (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Konzumace nakažených vajec nebo masa může vést ke vzniku nádorů. Ovšem, jak uklidňují zdravotníci, pouze ve větším množství. V německém Dolním Sasku a Severním Porýní-Vestfálsku přesto nechali veterináři zlikvidovat tisíce kusů drůbeže.

Česká státní veterinární správa označuje aféru za německou záležitost. Tuzemským spotřebitelům prý podle dosavadních informací riziko nehrozí.

Přehrát

00:00 / 00:00

duben.mp3

„Žádnou informaci z Evropského systému včasného varování jsme nedostali. Naopak ještě Německo tímto systémem potvrdilo, že kromě zásilek vajec do Nizozemska nesměřovala žádná zásilka mimo území Německa. A týká se to jak potravin, tak i závadných krmiv,“ řekl v Ozvěnách dne mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Přesto ale podle něj Státní veterinární správa zahájila kontroly v prodejních sítích a vytipovává distribuční centra, kde jsou odebírány vzorky německých výrobků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Státní veterinární správa podle jejího ředitele Milana Maleny provádí pouze preventivní kontroly

„Státní veterinární správa, i když věří kompetentní autoritě německé, si prověří výrobky, které chodí z Německa do České republiky. Budeme se zajímat o vyšetřování vajec, drůbeže a masa,“ potvrzuje ředitel veterinární správy Milan Malena.

Zástupci Státní veterinární správy ubezpečují, že vše probíhá pouze na základě předběžné opatrnosti, aby utvrdili zákazníky, že je vše v pořádku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel odboru kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce Jindřich Pokora informuje o kontrolách v českém maloobchodě

Duben připomněl, že v České republice probíhá monitoring cizorodých látek. „A u nás veškeré potraviny naší produkce s tím problém nemají. V posledních pěti letech nebyl zjištěn žádný nadlimitní nález dioxinů z produkce živočišného původu,“ doplnil.

Preventivní kontroly provádí také Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Radiožurnálu to potvrdil ředitel odboru kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce Jindřich Pokora:

„Monitorujeme oblast maloobchodu, naši inspektoři zjišťují, zda jsou německé produkty k dispozici. A pokud jsou, budou odebírány vzorky do laboratoří. Výsledky budou známy okolo 10. ledna a ani neočekáváme, že bychom zvýšené hladiny dioxinu našli.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Jindřich Pokora ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce popsal kontrolní postupy v Ozvěnách dne

„Produkty vybíráme podle informací, které dostáváme ze systému rychlého varování. Zatím monitorujeme pouze vajíčka, kuřecí a krůtí maso. Samozřejmě nás zajímají výrobky, které jsou označené, že mají původ z Německa,“ uvedl Pokora podrobnosti.

Vodítkem pro kontrolory je míra zastoupení německých výrobků. V řetězcích s větším výskytem již vzorky odebrali, některé řetězce provádějí kontrolu iniciativně samy a tyto výrobky stahují z provozoven.

Pokora tento stav nazývá potravinovou krizí a jeho odbor jí věnuje odpovídající pozornost. Je v kontaktu s německým národním kontaktním místem pro systém rychlého varování, které dává informace všem členským státům Evropské unie. Odtud také přišlo prvotní varování o kontaminaci německé drůbeže.

Zatím není jasné, jak se dioxin používaný v příměsi pro technické účely dostal v Německu do krmiva na německých farmách. Podle Dubna to ukáže až vyšetřování, ale nedomnívá se, že by šlo o úmysl. „Půjde tam asi o nějakou nedůslednost nebo ‘snahu‘ ušetřit, ale je to věc německých orgánů,“ dodal Duben.

Katarína Brezovská, Lucie Maňourová, Veronika Sedláčková, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme