Ústavní soud odložil konání opakovaných voleb v Krupce

Opakované komunální volby v Krupce na Teplicku o víkendu nebudou. Měly se konat v sobotu ve třech okrscích, ale Ústavní soud dnes jejich opakování odložil. Soud ale současně odložil i rozhodnutí o stížnosti proti usnesení Krajského soudu v Ústí nad Labem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud. Ilustrační foto.

Ústavní soud. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Opakování voleb v celé Krupce na Teplicku dnes u Ústavního soudu žádali zástupci pěti politických uskupení. Podle nich byly ve volební místnosti nepovolené propagační materiály, kampaň navíc provázelo kupčení s voličskými hlasy.

„Jakákoli manipulace s voličem, ať už fyzická, finanční nebo jiná, je nepřípustná. Pakliže se to odehraje, nemůžou volby platit,“ tvrdí Pavel Maleček ze sdružení Zdravá Krupka.

Přehrát

00:00 / 00:00

krupka.mp3

Krajský soud v Ústí nad Labem nařídil zopakovat volby ve třech okrscích a to kvůli nepovolené agitaci. Soud zároveň ale uvedl, že poskytnutí finanční odměny za příslib odevzdání hlasu neodporuje volebnímu zákonu.

Právě tato formulace vedla kandidáty a lídry k sepsání stížnosti k Ústavnímu soudu. Návrh dnes podpořili i zástupci ODS, kteří původně pod ústavní stížnosti podepsáni nebyli. Jejich advokát Petr Toman potvrdil, že z obdobných důvodů podávají podnět k prozkoumání platnosti voleb také v Hřensku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Vlasty Gajdošíkové uvádí důvody žadatelů o zrušení platnosti voleb v Krupce

Ústavní soud dnes odpoledne rozhodl o odložení vykonatelnosti voleb. Dál však bude zkoumat situaci kolem kupčení s hlasy a rozhodnutí odročil na neurčito.

Vedení Krupky vnímá rozhodnutí ÚS rozpačitě

Jak z Krupky informoval reportér Radiožurnálu, vedení města vnímá prozatímní rozhodnutí Ústavního soudu rozpačitě. Hlavně proto, že pozastavena bude i nadále rozhodovací činnost zastupitelstva a rady města. Krupka tak nemá rozpočet na letošní rok a de facto má jen velmi omezenou možnost hospodařit.

„Ústavní soud dává Krupce další nejistotu v tom, že se v Krupce nedá pořádně pracovat. Je úplně jedno, kdo by na radnici seděl a jak by volby dopadly, ale bylo by ustanovené zastupitelstvo, mohlo by schválit rozpočet, který je v tuto chvíli v podobě rozpočtového provizoria, mohly by se prodávat pozemky, mohly by se vyřizovat žádosti lidí, které spadají pod správu zastupitelstva a tak podobně,“ uvedl starosta Krupky na Teplicku Milan Puchar.

Vlasta Gajdošíková, Katarína Brezovská, Jan Beneš, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme