Súdán se připravuje na referendum o rozdělení země

Největší africká země Súdán se možná rozdělí. K referendu o odtržení jihu země se zaregistrovaly asi čtyři milióny lidí. Napjatě očekávané hlasování začne v neděli 8. ledna a potrvá týden.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlický tábor Ardamata u města El-Dženína

Uprchlický tábor Ardamata u města El-Dženína | Foto: Jiří Hošek

Referendum bylo jednou z podmínek zakotvených v mírové smlouvě z roku 2005, která ukončila skoro dvě desetiletí trvající krvavý konflikt mezi severem a jihem Súdánu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Afrikanista Vladimír Klíma

Na severu země žije převážně muslimské, arabsky mluvící obyvatelstvo, zatímco v autonomní jižní části jsou různé etnické skupiny převážně křesťanských obyvatel. Vzhledem k tomu, že většina správních orgánů země sídlí na severu, se jih cítil být po celou dobu existence Súdánu utlačovaný.

Podle BBC pochází 80 procent produkce ropy z jihu země, ale zpět se vrací pouze polovina zisku. Obyvatelé severu navíc usilovali o zavedení islámského práva pro celou zemi.

Referenda se budou účastnit pouze obyvatelé jižní části, nicméně aby byly výsledky platné, je třeba šedesátiprocentní účast. Súdánský prezident Umar Bašír prohlásil, že lepší by byla jednota, ale že bude respektovat volbu občanů jihu.

Většina bude pro odtržení

Podle afrikanisty Vladimíra Klímy bude většina lidí pravděpodobně hlasovat pro samostatnost. „Nálada je tam po zkušenostech z válečných let spíše nakloněná oddělení, to ale něco stojí,“ řekl Klíma.

Část jižních Súdánců se obává, že se sever bude snažit s výsledky referenda manipulovat. I afrikanista Klíma připouští, že může dojít ke zpochybňování výsledků.

„I v loňských celosúdánských volbách byly problémy se seznamy voličů, byly opožděné dodávky lístků a podobně,“ připomněl Klíma.

Igor Maňour, Václav Sochor, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme