Slovenská obec řeší problém se starostou, který neumí slovensky a špatně čte

Měsíc a půl po slovenských komunálních volbách obyvatelé některých obcí zjišťují, koho si vlastně vybrali do čela. Nepříjemné překvapení vyvolal případ z východoslovenské Richnavy. Tamní starosta neuměl ani pořádně přečíst svůj slib. Slovenština mu dělala velké problémy, stejně jako čtení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenská republika

Slovenská republika | Foto: Emanuel Macoun

V zájmu srozumitelnosti musela nakonec za starostu přečíst jeho slib šéfka volební komise. Veřejně dostupný videozáznam patří k hitům na serveru YouTube.

Nový starosta Richnavy Vladimír Pokuta je Rom. To však na východním Slovensku není žádná výjimka, romských starostů pomalu přibývá.

Problém je, že při skládání slibu vypadal starosta jako negramotný. Kritici Pokutovi předhazují, že nemá ani základní školu a nesplňuje předpoklady pro veřejnou funkci.

Richnavský případ vyvolal diskuse o tom, jestli by zákon neměl určovat jako jednu z podmínek pro zvolení starostou aspoň minimální dosažené vzdělání.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme