V Pákistánu pohřbili zavražděného guvernéra, vláda se bojí násilností

Pákistán zažívá těžký začátek roku a bezpečnostní složky jsou ve stavu nejvyšší pohotovosti. V pákistánském městě Láhaur dnes pohřbili guvernéra provincie Pandžáb Salmana Taseera. Včera ho zavraždil jeho osobní strážce. Vadilo mu, že liberální politik odmítal zákon o rouhání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Atentát. Salmán Tasír. Islámábád. Pákistán.

Atentát. Salmán Tasír. Islámábád. Pákistán. | Zdroj: ČTK

Na pohřeb se sjely tisíce lidí, včetně politiků a osobností pákistánského veřejného života. Vlajky v zemi vlají na půl žerdi, v metropoli pákistánské provincie Pandžáb Láhauru zůstala uzavřená hlavní obchodní centra a nefungují ani kina a divadla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Pákistánu přiblížil Jaromír Marek za zahraniční redakce Radiožurnálu

Policisté a vojáci jsou v nejvyšší pohotovosti. Některé islamistické skupiny muslimům zakázaly, aby se za guvernéra modlili nebo vyjadřovali smutek. Pět stovek radikálních studentů islámu dokonce varovalo, že každého, kdo vyjadřuje smutek nad atentátem, stihne stejný osud.

Salman Taseer byl symbolem velmi liberálního politika, který byl trnem v oku radikálům. Angažoval se například v kauze ženy, křesťanky, která měla být popravena za rouhání, údajně měla špatně mluvit o proroku Mohamedovi. Velkým zastáncem prezidentské milosti pro ni byl právě zavražděný guvernér Pandžábu.

Případ v Pákistánu dlouhodobě vzbuzuje velké emoce, sporný zákon kritizuje mezinárodní společenství, za popravu se v zemi na druhé straně několikrát demonstrovalo. I muž, který Taseera zabil, uvedl jako hlavní důvod svého činu angažmá guvernéra za zrušení zákona zakazujícího rouhání.

Země je v krizi

Osobní strážce z elitní policejní jednotky Salmana Taseera z dvoumetrové vzdálenosti doslova rozstřílel 14 ranami ze samopalu. Vše se stalo za bílého dne, v centru hlavního města. Ted probíhá vyšetřování, jestli to byl individuální akt nebo zda za ním někdo stál.

Země je teď v hluboké krizi, dva dny před atentátem se rozpadla v zemi vládní koalice a analytici se obávají chaosu v zemi, což by byl veliký problém. Pákistán je země se 170 miliony obyvatel, vlastní jadernou zbraň a proti domácím fundamentalistickým skupinám bojuje jen velmi těžko. Logisticky i politicky je navíc Pákistán klíčovou zemí v tažení v Afghánistánu.

Igor Maňour, Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme