Ruská policie opět rozehnala demonstraci na podporu Němcova

Desetidenní novoroční svátky jsou v Rusku tradičně dobou, kdy život téměř utichá a zimní poklid vyruší jen máloco. Pro příznivce ruské opozice má ale sváteční volno dramatický nádech. Ruská policie dnes rozehnala další mítink na podporu opozičního lídra Borise Němcova.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruská policie odvádí Borise Němcova k soudu

Ruská policie odvádí Borise Němcova k soudu | Zdroj: ČTK

Toho soud poslal na patnáct dnů za mříže za údajné kladení odporu policii, která ho zadržela po silvestrovské demonstraci za svobodu shromažďování. Příznivci opozice ale tvrdí, že postup úřadů je nezákonný a s podpůrnými mítinky chtějí pokračovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodajka ČRo v Moskvě Lenka Kabrhelová sleduje demonstrace ruské opozice proti vazbě Borise Němcova.

‚Ne policejnímu falšování‘, ‚Svobodu Němcovovi, Jašinovi a dalším‘. Plakát s těmito hesly si střídají v rukou jeden po druhém účastníci každodenního mítinku na podporu opozičních lídrů, kteří tráví svátky ve vazební věznici.

Členka opozičního hnutí Solidarita Jelena Bukovarjovová, bioložka z ruské akademie věd, je jednou z několika desítek lidí, kteří přicházejí každý den v mrazu stát před moskevskou radnici i vazební vězení. A přestože pro akce tohoto typu není potřeba povolení úřadů, spolu s ostatními pravidelně končí na policejní vyšetřovně.

„Úzkostlivě dodržujeme všechno, co zákon v tomto případě nařizuje. Policie nás ale stejně nahnala do antonů a zatkla. Zadrželi nás za to, že jsme s plakátem v ruce mlčky stáli na autobusové zastávce! To je přece absurdní a směšné, neznám žádný zákon, který by něco takového zakazoval," říká Jelena, která je odhodlaná přicházet každý den do té doby, než lídry opozice Borise Němcova, Ilju Jašina, Eduarda Limonova a Konstantina Kosjakina z vězení pustí.

Nezákonný postup úřadů

Jak je přesvědčen jeden z organizátorů protestu, Alexandr Někrasov, postup úřadů vůči členům opozice, kteří se účastnili povolené silvestrovské demonstrace za svobodu shromažďování, je nezákonný.

„Existují pro to důkazy. Byl jsem svědkem toho, když policie zadržela Ilju Jašina i Borise Němcova. Mě zatkli ve stejnou chvíli a obvinili mě z účasti na nepovoleném mítinku. Jašin ale byl poslán do vězení za údajné kladení odporu policii, přitom byl zadržen za úplně stejných okolností. Všichni jsme odcházeli z úřady povolené demonstrace a chtěli jsme normálně odejít domů," popisuje události posledního večera roku 2010 Alexandr Někrasov.

Podle něj je zřejmé, že ani policie, ani soudy v Rusku nefungují na základě zákonů, ale pokynů z vyšších pater politiky. „Úřady jednají na politickou objednávku. O tom, že mají být lídři opozice zadrženi, zjevně nerozhoduje policie, která má dopředu vypracovaný seznam lidí, které zatkne. Soud jedná podobně,“ říká Někrasov.

Otevřený výsměch

Proces s Němcovem byl podle něj otevřený výsměch. „Němcov dvě noci strávil na samotce na betonové podlaze, během několikahodinového soudu nedostal ani židli. Soudkyně ji odmítla nechat přinést, odmítla vzít v potaz i všechna svědectví na Němcovovu podporu. Za údajný přestupek pak nařídila nejtvrdší možný trest - patnáct dnů vězení - absolutně za nic,“ dodává Alexandr Někrasov.

Podporu vězněnému politikovi, který byl v 90. letech vicepremiérem ruské vlády, vyjádřila řada lidí v Rusku. Organiazce Amnesty International mluví o jasném porušování práv. Znepokojení nad zadržením lídra liberálně-demokratické opozice vyjádřil i Washington. Ruští představitelé, kteří dění poprvé komentovali až poté, co přišla reakce ze zahraničí, ale kritiku odmítají s tím, že jde výhradně o vnitřní záležitost, do níž okolnímu světu nic není.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme