Václav Větvička: Anemo Oro aneb O horách...

7. leden 2011
Vstupte!

I v letošním prvním Vstupte! pokračuje Václav Větvička ve vzpomínkách na prof. Jana Jeníka a přibližuje jeho teorii anemo-orografických systémů. Její hrubou podstatou je je, že vegetace každé horské soustavy se řídí určitýmui zákonitostmi...

Václav Větvička je absolventem Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze (oboru geobotanika) a byl dlouholetým ředitelem Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty UK. Zajímá se o výtvarné umění a výstavnictví.

S Českým rozhlasem spolupracoval ještě za svého působení v Botanickém ústavu Akademie věd České republiky (resp. v ČSAV), v němž pracoval od roku 1963. V letech 1975 - 1992 vedl Pokusnou a aklimatizační stanici v Černolicích, v letech 1989 - 1992 byl vedoucím Průhonického parku.

Publikoval řadu odborných a populárněvědných prací, za něž mu byla v roce 2004 udělena Medaile Vojtěcha Náprstka za popularizaci vědy. Je autorem nebo spoluautorem 13 odborných knižních publikací; záznamy jím moderovaných Dobrých jiter v programu ČRo 2 - Praha vyšly knižně pod názvy Moje květinová dobrá jitra (2003), Moje vzpomínková dobrá jitra (2004) a Moje růžová dobrá jitra (2006). V letošním roce připravuje pro edici Leonardo z textů pořadu Vstupte! knihu s pracovním názvem Návraty na místa činů / aneb Přírodopis Václava Větvičky.

Alpy

Poslechněte si také zatím poslední autorské Vstupte! Václava Větvičky.

V pondělním Vstupte! uslyšíte:

S MVDr. Liborem Kopkanem se vrátíme k jeho práci s laboratorními zvířaty v areálu pražského IKEMu.

Spustit audio